NP č.438 > Pošli to dálI Kalousek může mít někdy pravduPetr Pospíšil

Ten billboard mě dostal do kolen. Hranice nechtěného komična už předvolební reklamy pokořily mnohokrát, ale co je moc, to je moc. A právě do této kategorie patří billboard Babišova ANO, na němž se jeden z nejbohatších Čechů usmívá u hesla Odstraníme překážky pro podnikatele.

 

Jsou překážky a překážky. Některé z nich brání tomu, čemu se dnes už trochu archaicky říká střet zájmů. A v odstraňování právě těchto překážek je Babišova strana přebornicí. Jeden z nejbohatších Čechů a vlastník zemědělského impéria Agrofert je zároveň nejpopulárnějším politikem, ministrem financí, šéfem druhé nejsilnější strany, vlastníkem dvou deníků a dalších médií… Hovoří se o desítkách lidí, kteří přecházejí z Babišova ekonomického impéria do toho, co se stává jeho impériem politickým, tedy na vládní úřady. „Odstraňovat překážky pro podnikání“ půjde Babišovi jistě dobře. Zvlášť pro určité podnikání.

 

Když loni a předloni začaly kauzy týkající se financování hlavních stran definitivně připomínat béčkový thriller, mohlo se zdát, že horší už to být nemůže a že koneckonců dává smysl „hodit to“ oligarchovi, který už přece všechno má, tak proč by kradl… Člověk jen musel zapomenout, že něco podobného se říkalo v roce 2010 o straně „knížete Karla“. Po pár letech odváděla policie z ministerstev její stranické náměstky v poutech a pravidelným televizním divákům došlo, že Kalouskova častá nervozita také asi nebude jen tak.

 

Dnes Kalousek mluví z opozičních lavic a patří k nejvýmluvnějším kritikům svého nástupce v křesle ministra financí. Netřeba zapomínat na to, jak propadla jeho (spíše jeho než Nečasova) vláda. I člověk s nečistým svědomím ale občas může mít naprostou pravdu. Říká-li Kalousek, že stát i významná média jsou dnes v rukou člověka, který by sám měl být v jejich kritickém hledáčku, popisuje realitu. Realitu, která může přinést ještě drsnější překvapení, než na jaká jsme dosud zvyklí.

 

Některé překážky pro podnikání je možná lepší neodstraňovat.


autor / Petr Pospíšil VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Kdo vládne světu... / Alexandr Budka, Petr Pospíšil > NP č.374 > Téma čísla Torií spiknutí jsou desítky, vzájemně si odporují. Je velmi nesnadné a nemá ani smysl anžit se je propojit do jednoho smysluplného rámce. Představují spíše nesourodou sbírku různých představ, dokument představ o povaze moci.   číst dále Nezastavujme v půli cesty! / Andrea Novotná, Petr Pospíšil > NP č.370 > Pošli to dál Vážený ministře financí (nebo kdo to u nás vlastně rozhoduje o pojmenování veřejných budov a prostranství), píšeme Vám v reakci na návrh některých pražských aktivistů, kteří již poněkolikáté odvážně a srdnatě prolomili atmosféru zastydlého čecháčkovství.   číst dále Zpověď nekuřáka / Petr Pospíšil > NP č.487 > Pošli to dál Vždy jsem se považoval za fanatického nekuřáka. Kouření mi (na rozdíl od mých dvou sourozenců) asi navždy znechutil pohled na otce, jemuž jsem se jinak obdivoval a u nějž jsem nemohl pochopit, že s kouřením chce přestat – a nemůže.   číst dále Běžný pojem spravedlnosti / Petr Pospíšil > NP č.485 > Pošli to dál Už loni v dubnu proběhla halasně vyhlašovaná policejní akce Fénix. Zatímco mytický ohnivý pták téhož jména prý vstane z popela, policejní akce se spíše do popela propadla. Z velkolepě vyhlašovaného odhalení celorepublikové sítě nebezpečných anarchistických teroristů zbyla pětičlenná skupina, která se scházela v bytě s dvěma policejními agenty. Zatímco agenti tvrdí, že dva členové skupiny plánovali útok na nákladní vlak, členové skupiny říkají, že se stali objektem policejní manipulace a že s agenty „hráli hru“ ve snaze je odhalit. K žádnému útoku přitom nedošlo. číst dále