NP č.432 > Pošli to dálZa morálnější městskou dopravuZuzana Brodilová

„Dobrý den, kontrola jízdenek, předložte váš cestovní doklad." S podobnou výzvou se někdy potkal asi každý, kdo občas využívá městskou hromadnou dopravu. V Brně by se však cestující měli od začátku letošního února připravit na nový druh kontroly.

„Dobrý den, kontrola jízdenek, předložte váš cestovní doklad.“ S podobnou výzvou se někdy potkal asi každý, kdo občas využívá městskou hromadnou dopravu. V Brně by se však cestující měli od začátku letošního února připravit na nový druh kontroly.

Po pražském magistrátu, který v rámci boje za čistší cestování zavedl mobilní týmy, jejichž posláním je vykazovat pasažéry nesplňující hygienické standardy z vozu a nabízet jim sociální služby, začalo jednat i Brno. Zde však do boje za lepší zítřky v cestování nevytáhl magistrát, ale dopravní podniky. Do svých vozů nově zavádějí tzv. preventisty – muže a ženy ve žlutých reflexních vestách, kteří mají mít v popisu práce ještě širší rozsah činností. Dle mluvčí dopravních podniků Lindy Hailichové budou krom kontroly jízdenek, kdy sice nemohou uložit pokutu, ale mají právo cestujícího bez platné jízdenky do tramvaje nepustit, z vozů vyhazovat znečištěné nebo silně zapáchající a také „předcházet problémům např. s opilými a hlučnými osobami a v hromadné dopravě budou dohlížet i na morální zásady“. Mluvčí pak upřesnila, že se může jednat třeba o situace, kdy mladší neuvolní místo staršímu.

I když pomineme fakt, že preventisté mohou před tramvají těžko poznat, zda si člověk chystá nebo nechystá označit jízdenku, a těžko tak někoho nepustí do tramvaje pouze na základě tohoto kritéria, je zjevné, že se jedná o další opatření namířené proti lidem bez domova, kteří v zimě hledají útočiště před mrazem. To jistě leckdo uvítá. Notorické říkanky o právu daňových poplatníků a poctivě pracujících na to či ono (neobtěžování zápachem těch, kterým tato společnost nepatří, nevyjímaje) nejsou novinkou pro nikoho, kdo za poslední roky vyslechl či přečetl diskusi na téměř libovolné téma. Nad brněnským pokusem o zavedení výkonného dohledu nad morálkou by však mohli zpozornět i příznivci konzervativních argumentů. Snad nás nečeká doba, kdy budeme poslušně reagovat na výzvy novodobé morální policie typu: „Dobrý den, kontrola čistoty mravů, předložte se k očichání a připravte si svůj mravní profil.“


autor / Zuzana Brodilová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Cesty do dospělosti / Jan Kratochvíl, Zuzana Brodilová > NP č.419 > Rozhovor Kde potkáte nejšťastnější děti? A co dnes člověk může udělat pro to, aby se stal dospělým? Pořídit si občanku, sexuální zážitek nebo volební právo? S americkým psychologem Bretem Stephensonem o společnosti, která ztratila schopnost umožnit dětem stát se dospělými... číst dále Bublání v Janově / Tomáš Havlín, Zuzana Brodilová > NP č.424 > Reportáž Téměř přesně pět let od dne, kdy se v litvínovském Janově strhla pouliční válka, se nad panelovým sídlištěm rozprostírá program „nulové tolerance“. Rozmohlo se tu vymáhání pravidel, anebo vznikl prostor pro nevídané výjimky? číst dále Každý má svůj příběh / Zuzana Brodilová > NP č.459 > Rozhovor S Terezou Horváthovou z dětského knižního nakladatelství Baobab jsme si v jihočeském Táboře povídali o krásných knihách, věčné angažovanosti i otroctví času. číst dále Válka proti tamtěm / Andrea Novotná, Zuzana Brodilová > NP č.329 > Téma čísla Chudoba cti netratí, poučovalo starosvětské přísloví ještě v dobách našich babiček. O pár desítek let a nedospaných ideových kocovin později zmizela přísloví i se svým obsahem v propadlišti dějin. Diskuse o chudých naší doby opanovaly slogany vytvrzené údernými hesly o nepřizpůsobivých a neplatičích. Co se změnilo? číst dále