NP č.431 > Pošli to dálNávrat veřejné službyFilip Malý

 

Někteří politici se svými libůstkami jakoby byli obdařeni darem nesmrtelnosti. O stejně hvězdný comeback, který se svého času podařil senátoru Jiřímu Čunkovi s populárním programem nenávisti ke svým „opáleným“ bližním a chirurgickým čištěním společnosti od vředů, se nyní pokouší Ivana Řápková, která se z mediálního výsluní poněkud vytratila po té, co nebyla k nalezení její diplomová práce z plzeňských práv. Na pomoc si vzala tentokrát dvě těžké váhy, senátory Jaroslava Doubravu, který svého času posílal na Šluknovsko armádu, aby zabránila „Cikánům zapalovat města podobně jako v Anglii“, a Jaroslava Zemana. Ten pro změnu nemá daleko k rétorice třetí říše, když v četných interview bez obalu mluví o „řešení cikánské otázky“ a varuje před „novou kastou cikánských feudálů“, kteří prý rozmařilým životem na sociálních dávkách tunelují státní rozpočet.

 

V žaludku leží trojici politiků právě onen návrat do království hojnosti v podobě necelých tří a půl tisíc korun pro dlouhodobě nezaměstnané, k němuž mělo dojít poté, co Ústavní soud v roce 2012 zrušil jeden z pilířů Drábkovy „sociální reformy“, povinnou veřejnou službu, kterou označil za novodobé nucené práce. Řápková a spol. se nyní snaží vrátit do hry tento institut v podobě, jak vypadal v roce 2009, kdy mu do českého právního řádu pomohl někdejší ministr práce a sociálních věcí Nečas s prozaickým odůvodněním, že bude populární.

 

Opatření, díky kterému se budou lidé bez práce znovu nuceni promenovat v oranžových vestách před sousedy kvůli tomu, aby si přilepšili tisícovku k tzv. existenčnímu minimu ve výši dvou tisíc korun, nyní odůvodňují zvýšenou motivací k nalezení zaměstnání a snahou o udržení pracovních návyků. S receptem proti vysoké nezaměstnanosti a nedostatku pracovních míst v sociálně vyloučených lokalitách tak chrabří bojovníci proti nepřizpůsobivým zatím nepřišli. Jasné je jen to, že si lidé bez práce budou nejspíš muset svou státní almužnu znovu zasloužit - aby nezpychli.

 

 

 


autor / Filip Malý VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Po stopách yettiho stop / Filip Malý > NP č.469 > Téma čísla „Když pouhé otisky prstů stačí k tomu, aby někoho přivedly na šibenici, měly by stopy stačit, aby prokázaly něčí existenci.“ (Ralph Izzard, novinář a dobrodruh)   číst dále Stěrače stírají, agresivita narůstá / Filip Malý > NP č.456 > Pošli to dál Posledních několik let se více či méně pravidelně dozvídáme, že agresivita žadatelů o sociální dávky povážlivě roste. Naposledy jsme si mohli o neplechách chudých prosebníků o státní almužnu počíst z Jihomoravského kraje – prý pověstného vysokou mírou agresivity klientů. Řešení? Plexisklo a zvýšený policejní dohled. Jakkoli je tahle mediální zkratka čtenářsky dráždivá a atraktivní, je s ní jedna potíž – moc dobře nefunguje. číst dále Nemáš? Zaplatíš! / Filip Malý > NP č.457 > Pošli to dál Nekonečný seriál na motivy hledání smysluplné koncepce sociálního bydlení, která by tentokrát sloužila i někomu jinému než jen podnikavcům těžícím zdejší zlatou žílu v podobě velkokapacitních ubytoven pro chudé, má za sebou další neslavnou epizodu. Ne že bychom snad byli blíž katarzi, jen je pro její aktéry, kteří tahají za kratší stranu provazu, na obzoru nová dramatická zápletka, která dodá trochu svěží nejistoty tam, kde se staré hrozby zřejmě už přežily. číst dále Princezny s b rokovnicí / Filip Malý > NP č.488 > Téma čísla Japonský režisér Hajao Mijazaki, legenda anime, ohlásil v listopadu svůj triumfální návrat k celovečerním kresleným filmům pro děti i dospělé. Co lze vysledovat za uplynulé čtyři desítky let jeho výjimečné tvůrčí éry? číst dále