NP č.431 > Pošli to dálBílé království svobody a nenávistiZuzana Maďarová

 

 


Vracím se domů do vesničky na jihu Slovenska. Unaveně se dívám z okna autobusu, když v tom mě v tmavém večeru něco nečekaně osvítí. Svoboda. Informace bez cenzury. Otevřená diskuse. Skvělé, vypadá to na návrat do svobodné země, kde se konečně začalo ve velkém diskutovat o věcech veřejných. Aspoň to hlásají černobílé plakáty na každém druhém sloupu. Toto království svobody slibuje nastolit jakýsi Slobodný vysielač. Pokud byste se tedy rozhodli, že chcete žít svobodně a bez cenzury, přijďte k nám. Na Slovensku se totiž rozvířila domněle pokojná hladina každodennosti a začal boj proti juvenilní justici, očkování, homosexualizaci dětí a genderové ideologii. Že úplně nerozumíte? Nevadí, pojďme se tomuto zápasu „lidu“ proti „mocným“ podívat na jeho vybělený zoubek.


Bez hlubší analýzy veřejné debaty a bez poznání jednotlivých konspiračních skupin není jednoduché zjistit, kde to všechno začalo. Jedno z ohnisek je možné najít v pozdějších stadiích kauzy Gorila v letech 2011-2012, kdy se protesty proti zkorumpovaným politikům přehouply do nacionalistických a klerofašistických prohlášení a na náměstích začaly podupávat kanady korunované vyholenými hlavami.

 

V roce 2013 se však veřejný prostor intenzivněji zaplnil zprávami o tzv. juvenilní justici, tedy o nebezpečí, které hrozí rodinám vychovávajícím svoje děti jinak, než si představuje autoritářský stát a zlá Evropská unie. Podle těchto zpráv hrozí, že pokud potrestáte své dítě, odeberou vám ho a předají homosexuálním párům. Nemůžete poslat dítě klečet do kouta, nesmíte mu nadávat, ani mu vlepit „jednu výchovnou“. Prý se to děje v západních zemích a podobné nebezpečí se blíží i k nám. Prostě hrůza! Může za to prý genderová ideologie útočící pod maskou prosazování lidských práv, včetně práv žen a dětí. Způsobuje i další nepravosti, ohrožuje tradiční heterosexuální rodinu. Usiluje o to, aby ve společnosti už nebyli muži a ženy, chce ze všech udělat bezpohlavní bytosti. No a samozřejmě by všichni měli být homosexuály. Internetový prostor zaplavily osobní útoky na představitelky feministických organizací, obsahující jejich fotografie a jména, s nepravdivými informacemi, že chtějí v rámci sexuální výchovy ve školách učit malé děti masturbovat a souložit. Kdo by se pak nebál... Tyto hrozby se nesou ruku v ruce s dalšími, kterým údajně čelí bílé křesťanské obyvatelstvo ze strany rychle se množících Romů.

 

O všech těchto „hrozbách“ informuje Slobodný vysielač, internetové médium hlásající pravdivé zprávy „bez cenzury“, populární konspirační magazín Zem a vek s designem odborných vědeckých časopisů, internetové portály fundamentalistických křesťanských organizací. Přizvukuje ale také Konference biskupů Slovenska, hlásající, že genderová rovnost znamená „kulturu smrti“. „Svoboda“ tak získává nové významy - nenávist, vybělení obyvatelstva, jeden správný národ a tradiční rodinu s tradičními fackami.


autor / Zuzana Maďarová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA