NP č.422 > Pošli to dálTohle je ÚstíFilip Malý

Pomalu končící léto přineslo kromě nečekaného rozuzlení natahovaného thrilleru o zkáze bratrstva ze Sněmovní 4 také jeden zajímavý fenomén – songy, jejichž autoři se vyznávají z vřelého vztahu k rodnému městu, aniž by sklouzávali do otravného patosu a sentimentu.

 

Pomalu končící léto přineslo kromě nečekaného rozuzlení natahovaného thrilleru o zkáze bratrstva ze Sněmovní 4 také jeden zajímavý fenomén – songy, jejichž autoři se vyznávají z vřelého vztahu k rodnému městu, aniž by sklouzávali do otravného patosu a sentimentu. Potom, co před měsícem prosvištěl éterem klip s utěšeným rapovým flow Tohle je Brno, a kromě slov uznání slízl i bezpočet nevybíravých rasistických urážek, zvedl hozenou rukavici mladý ústecký harmonikář Petr Lüftner.

 

V písni Ty jsi to Ústí, kterou na Youtube zhlédlo během pár dní více než čtyřicet tisíc lidí, zpívá o městu na severu, ze kterého se navzdory řadě bezútěšností zastaví dech. Doslova to platí ve chvíli, když v písni dojde i na Předlice, známé jako romské ghetto. Další lynč se však nekoná. „Abyste viděli, jak moudrý jste velice/nasedněte na sedmapadinu navštivte Předlice/ jenže na to vy odvahu pobrat nedovedete/aby bylo jasno, jak tu skutečně vládnete,“ zpívá sympaticky Lüftner a míří do závěru.

 

Petra Lüftnera někteří z jeho internetových fanoušků ihned překřtili na „Kluse s harmonikou“. Co mladého folkaře ale činí opravdu výjimečným je, že se vedle „korupce“ a zklamaných listopadových nadějí pouští také na skutečně zaminované pole. Může se stát, že pro ryk polnic vyzývajících k boji proti nepřizpůsobivým jeho pár veršíků prostě zapadne. Naději z Ústí by to ale nemělo zastavit. 

 


autor / Filip Malý VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Za almužnu do žaláře / Filip Malý > NP č.452 > Pošli to dál Ke skandinávským zemím se tradičně hledí s obdivem za vysokou míru solidarity, prosperující sociální stát a otevřenost vůči jiným kulturám. Inspirace, která tentokrát přichází z norského Osla, by však spíše než fandy sociálně citlivé společnosti a progresivního zdanění potěšila všechny místní politické šíbry, kteří se zaklínají vyhnáním „závadových živlů“ z centra Prahy. číst dále Po stopách yettiho stop / Filip Malý > NP č.469 > Téma čísla „Když pouhé otisky prstů stačí k tomu, aby někoho přivedly na šibenici, měly by stopy stačit, aby prokázaly něčí existenci.“ (Ralph Izzard, novinář a dobrodruh)   číst dále Princezny s b rokovnicí / Filip Malý > NP č.488 > Téma čísla Japonský režisér Hajao Mijazaki, legenda anime, ohlásil v listopadu svůj triumfální návrat k celovečerním kresleným filmům pro děti i dospělé. Co lze vysledovat za uplynulé čtyři desítky let jeho výjimečné tvůrčí éry? číst dále Dieslové (multikulti) spiknutí / Filip Malý > NP č.465 > Pošli to dál Když v září naplno propukla aféra s podvodným softwarem, který koncern Volkswagen instaloval do vozů vyrobených v letech 2009 až 2015, aby zastřel fakt, že naftové motory nové generace zdaleka nejsou tak šetrné k životnímu prostředí, jak se avizovalo, zavládl v českých médiích zmatek.   číst dále