NP č.422 > Pošli to dálKdo má nastřádáno?Jaroslav Fiala

Karel Schwarzenberg nedávno v rozhovoru pro deník Právo prohlásil, že Miroslav Kalousek měl našetřeno. Ač by se to tak dalo na první pohled chápat, nemyslel tím Kalouskův osobní majetek, nýbrž českou ekonomiku. Díky vládním škrtům jsme se sice prý dostali až na dno, ale nyní jsme se již mohli odrazit a právě díky Kalouskovým úsporám opět prosperovat. Je to však poměrně zvláštní tvrzení.

 

Karel Schwarzenberg nedávno v rozhovoru pro deník Právo prohlásil, že Miroslav Kalousek měl našetřeno. Ač by se to tak dalo na první pohled chápat, nemyslel tím Kalouskův osobní majetek, nýbrž českou ekonomiku. Díky vládním škrtům jsme se sice prý dostali až na dno, ale nyní jsme se již mohli odrazit a právě díky Kalouskovým úsporám opět prosperovat. Je to však poměrně zvláštní tvrzení.

 

Česká ekonomika na tom dobře není a ideály o šetření, které mělo nastartovat hospodářský růst, narážejí na tvrdou realitu. Ekonomika ve skutečnosti klesá šestým kvartálem. Jedním z hlavních ukazatelů může být prudký pokles stavební výroby (asi o 31 %). Potraviny za poslední dva roky podražily o 15 %. Cenový šok má přitom na svědomí z velké části zvýšení DPH Nečasovou vládou, ve které Miroslav Kalousek působil jako hlavní pokladník. Celkový hospodářský pokles pak může překvapit snad jen toho, kdo nevnímal fiskální restrikce v uplynulých letech. Není proto divu, že i nálada lidí klesá – Česko se nachází v nejdelší recesi polistopadové éry.

 

Často se říká, že škrty a šetření vedou k prosperitě. Je to jakási morální hra, ve které stát vystupuje jako dobrý hospodář, který by neměl zadlužovat svoji rodinu. A tak se mluví o „dobrém šetření“ a „zlém utrácení“. Jenže to je zjednodušující iluze. Zapomínáme, že pokud chce někdo šetřit, musí také někdo další utrácet (jinak není z čeho šetřit). Pokud se tedy podváže ekonomika, klesá kupní síla a méně se investuje a utrácí, žádné šetření nám nepomůže; naopak.

 

Možná si to ale jen pánové Kalousek se Schwarzenbergem neuvědomují. Proč by také měli? Musejí držet tvář, nemohou přiznat, že jejich politika skončila propadem; vždyť předčasné volby klepou na dveře. Škoda že jim přesto na jejich sladké řeči spousta voličů naletí. Řeči o šetření přeci znějí tak přesvědčivě, nebo ne?

 


autor / Jaroslav Fiala VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

O mostech mezi hudbou a lidmi / Markéta Vinkelhoferová, Jaroslav Fiala > NP č.379 > Téma čísla Spojení hudby a nejmodernějších technologií může vyústit do vzniku pozoruhodných nástrojů, léčby těžkých nemocí i poznávání sebe sama. Americký skladatel Tod Machover se o to pokouší už řadu let v sepjetí s vírou v lidskou tvořivost a změnu k lepšímu.   číst dále Odhalování zločinů nedělá z člověka antisemitu / Markéta Vinkelhoferová, Jaroslav Fiala > NP č.377 > Rozhovor Komiksového kreslíře a novináře Joe Sacca jsme potkali v Miami, kde představoval svou knihu Gaza: Poznámky pod čarou dějin. Vypadal docela jinak než postava v brýlích bez očí s masitými rty, známá z jeho komiksů. V následujícícm rozhovoru jsme se věnovali hlavně Palestině.   číst dále Zlo, koště a bradavice / Andrea Novotná, Jaroslav Fiala > NP č.355 > Téma čísla Primitivové a rozvraceči versus normální a slušní lidé. Rozdělování společnosti na nesmiřitelné tábory obvykle provázelo hledání vnitřních nepřátel. Také současné hony na čarodějnice však mají své inkvizitory a oběti, jejichž role se mohou velmi rychle proměňovat.   číst dále Přestat být cizincem / Andrea Novotná, Jaroslav Fiala > NP č.342 > Rozhovor Může se Vietnamec stát někdy Čechem? Jak daleko může zajít islamofobie v Evropě? Mohou Češi pomoci řešit izraelsko-palestinský konflikt? Kudy vede hranice mezi nekritickou vstřícnosti a strachem z cizího? Rozhovor s politologem Pavlem Baršou.   číst dále