NP č.420 > UličníciZprávy uliceTomáš Havlín

 

O všechno přišel prodejce Nového Prostoru David, který přespával v parčíku na konci pražské ulice Revoluční. „Odtáhli loď a já byl tři týdny venku. A tak mě okradli,“ říká a vypočítává ztráty: v tašce měl CD-player, průkazku na pracák, dopis na sociálku i časopisy k prodeji. „Jenom průkazka prodejce se mi vrátila. Někdo ji přinesl na výdejnu. To je zázrak,“ směje se a v dobrém vzpomíná na poctivého nálezce. Nemusí se tak obávat, že bude někdo v Praze prodávat Nový Prostor na jeho jméno.


Potíže s falešnými prodejci v Praze nabývají na intenzitě. Do Nového Prostoru přichází každý den několik stížností na ty, kteří s časopisem v ruce žebrají nebo se ke kolemjdoucím chovají agresivně. Skupinky falešných prodejců se pohybují především v centru města (od Jindřišské přes Václavák až na Jungmannovo náměstí). Nový Prostor upozorňuje, že jeho prodejci stojí na jednom prodejním místě, jsou viditelně označeni průkazkou a mají orazítkovaný časopis. V případě setkání s falešným prodejcem lze zavolat do Nového Prostoru nebo na městskou policii.


Paní Irena, která prodává Nový Prostor na metru Dejvická, nemá nejrůznější sbírky právě v lásce, ale jednu vzala v poslední době na milost. „Přišli za mnou a řekli, že pomáhají zvířátkům. Nabídli mi, že nechají v Brně ušít pro Deynnu bederní pás. A tak také udělali,“ říká. Deynna je fenka německého ovčáka, kterou lze většinou potkat s paní Irenou na prodejním místě. Začátkem srpna jí ale bude už čtrnáct let a je nemocná. „Má velký nádor, který už nejde operovat. Táhne ji dolů, ale ten pás ji celou nadzvedne. Lepší se jí tak chodí,“ říká paní Irena a dodává, že Deynna jí dobře posloužila, když pracovala u ostrahy. „Zaslouží, abych se o ni postarala.“

Po dvanácti letech končí v Olomouci prodej Nového Prostoru prostřednictvím Charity Olomouc. Děkujeme panu Dušanovi Pořízkovi za jeho práci a panu Petru Prinzovi, řediteli Charity, za podporu. V současné době přechází koordinace na občanské sdružení Podané ruce a nejpozději opět v září se s prodejci Nového Prostoru v ulicích města Olomouce zase setkáte.


 

 


Tomáš Havlín autor / Tomáš Havlín VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA