NP č.419 > UličníciZprávy uliceTomáš Havlín

Bezdomovecké divadlo DivaDno čeká horká sezona. „Ne vždycky jsme byli vytížení, ale letos máme nabídky hrát po menších hudebních a divadelních festivalech,“ říká Petr, herec DivaDna a zároveň prodejce Nového Prostoru. S bližším programem DivaDna se budete moci brzy seznámit na internetových stránkách www.divadno.cz nebo na facebookových stránkách souboru. V každém případě půjde o nevšední umělecký zážitek vytvářený stejně nevšedními herci. „Budeme venku z Prahy, na cestách… Bude to odpočinkový,“ těší se Petr.

 

Paní Ivana, stále usměvavá prodejkyně Nového Prostoru ze stanice metra Budějovická, musela své prodejní místo opustit. Může za to vážná nemoc, ze které se nyní zotavuje. „Ráda bych lidem vzkázala, že jen co se uzdravím, tak se objevím. Teď jsem po operaci, bolesti odezněly, a jakmile to půjde, ráda bych se aspoň na pár hodin vrátila na plac. Psychicky jsem ve formě, ale je otázka, jak se mnou zacvičí chemoterapie. Chybíte mi a moc se na vás těším,“ vzkazuje paní Ivana svým věrným zákazníkům.

 

Jen se prodejkyně NP Olga přestěhovala do vytouženého Azylového domu pro důchodce v Praze-Záběhlicích, už ji z něj vyhnala velká voda. „Zkusila jsem jak pes, měla jsem z toho nervy,“ říká paní Olga. „Vody bylo hodně, vozíčkáře vytahali ven a mně volali, ať se ani nevracím.“ Paní Olga si záhy vyřídila náhradní průkaz v Novém Prostoru a vrhla se znovu do prodeje. Než se mohla po pár dnech vrátit do Záběhlic, našla také obydlí v azylovém domě v Modřanech. „Hlavně že jsem neskončila na ulici. Loď totiž odtáhli, na Armádu spásy bych nešla a Pernerova byla okamžitě plná,“ oddechla si prodejkyně NP.

 

Nedávné povodně přinesly i zvýšenou touhu po zisku. Prodejkyně Nového Prostoru paní Irena, která prodává na Dejvické, je na výskyt nejrůznějších dobročinných sbírek pochybné pověsti zvyklá, avšak to, čeho byla svědkem, její dosavadní zkušenosti ještě překonalo. „Přišla paní s košíčkem, ani neměla kasičku a jenom kňourala: Přispějte na povodně, na Tróju… Přitom v televizi jasně říkali, že žádná taková sbírka v ulicích nebude. Že tohle někdo začne zneužívat, to už považuji opravdu za hyenismus,“ míní paní Irena. Podvodné sbírkaře na Dejvické pak hledala policie.


Tomáš Havlín autor / Tomáš Havlín VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Naděje i strach indického slumu / Tomáš Halda > NP č.419 > Reportáž Indické velkoměsto Mumbaí (Bombaj) je komplikované a v místním slumu Dharaví je to vidět. Na necelých dvou kilometrech čtverečních tady žije neoficiálně až milion lidí. Přišli ze všech koutů Indie a mají rozdílné zvyky, náboženství i jazyk. Jedno je ale začíná spojovat – mají obavy o další existenci jejich domova. číst dále Cesty do dospělosti / Jan Kratochvíl, Zuzana Brodilová > NP č.419 > Rozhovor Kde potkáte nejšťastnější děti? A co dnes člověk může udělat pro to, aby se stal dospělým? Pořídit si občanku, sexuální zážitek nebo volební právo? S americkým psychologem Bretem Stephensonem o společnosti, která ztratila schopnost umožnit dětem stát se dospělými... číst dále Podmínky bez adresy / Redakce > NP č.419 > Téma čísla Každá doba má své předměty a jevy tak silně s ní spojené, že kdyby je neobsahovala, snad bychom si je museli vymyslet. Čím se zapsala devadesátá léta? číst dále Proč to máme rádi horké / Martin Šrajer > NP č.419 > Kultura | Film Doprovodným programem výstavy pozůstalostí Marilyn Monroe v Jízdárně Pražského hradu bude až do konce srpna promítání tří digitálně restaurovaných filmů s nesmrtelnou divou, Páni mají radši blondýnky, Slaměný vdovec a Někdo to rád horké. Připomeňme si třetí a nejslavnější z nich. číst dále