NP č.416 > UličníciZprávy z uliceTomáš Havlín

Také jste se na konci dubna zastavili na Karlínských farmářských trzích? Také se vám událo něco zvláštního?

Leckterý nakupující se zde stal obětí skupinky zvláštních tvorů připomínajících bílé zakuklence. Ti si našli škodolibé zalíbení v poněkud nezvyklé činnosti. Občas se k nic netušícímu návštěvníkovi jen tak s úsměvem přidružili, občas stáli opodál a jindy zase napodobovali každý jeho pohyb nebo každé jeho slovo.

 

 

 

Také jste se na konci dubna zastavili na Karlínských farmářských trzích? Také se vám událo něco zvláštního?

Leckterý nakupující se zde stal obětí skupinky zvláštních tvorů připomínajících bílé zakuklence. Ti si našli škodolibé zalíbení v poněkud nezvyklé činnosti. Občas se k nic netušícímu návštěvníkovi jen tak s úsměvem přidružili, občas stáli opodál a jindy zase napodobovali každý jeho pohyb nebo každé jeho slovo.

Možná vás trochu znervóznili, možná vás rozesmáli, možná vás vyděsili k smrti, tak jako místního policistu, který před nimi utekl až za zeď kostela. Celý trik byl v tom, že kdo na tyto „zrcadlící klauny“ reagoval podrážděně, sám se setkal s obrazem svého vzteku. Pokud jste se však smáli, také jste se s úsměvem setkali.

Byli neškodní, jejich cílem nebylo děsit, naopak. Herečky a herci hereckého spolku DivaDno přišli rozproudit atmosféru na trzích a připomenout lidem, že ať už stojíme na kterémkoli konci společnosti, můžeme se společně potkávat bez předsudků. Herci DivaDna jsou totiž lidmi bez domova. Další z akcí z dílny Jako doma se tak pokusila o sbližování světů těch, co domov mají, s těmi co tolik štěstí neměli.

 


Tomáš Havlín autor / Tomáš Havlín VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Co je vidět z ghetta / Bob Kuřík > NP č.416 > Dějiny přítomnosti Proč vzrostly počty uvězněných, přestože kriminalita neroste? Jak se stát přizpůsobuje volnému trhu? A mají vyspělé společnosti svůj vyspělý systém chudoby? Pro odpovědi na tyto otázky se sociolog Loïc Wacquant vypravil do boxerského ringu, ghetta i do vězení. číst dále Tato země byla unesena / Petr Pospíšil > NP č.416 > Rozhovor „Byl jsem jak postava ze Star Treku. Hlavně jsem nesměl narušit místní kulturu," vzpomíná Paxus Calta, americký aktivista, který v devadesátých letech pomáhal na nohy vznikajícímu českému ekologickému hnutí. číst dále Přístav věčného tuláka / Tomáš Havlín > NP č.416 > Uličníci Zdeněk Fenyk má boty toulavý. Čtyřicítka ale zaklepala na rameno, a tak zakotvil v Brně. Poslední rok prodává Nový Prostor před hotelem Slovan na Lidické. Říká, že se teď cítí svobodnější a ve volných chvílích rád hledí do středověku. Ostatně, býval řeholníkem u františkánů. číst dále Velká nedorozumění třetího druhu / Jan Stern > NP č.416 > Fejeton Sál akademie praskal ve švech. Na konferenci se tentokrát sjeli vědci z celé Alfa Centauri. Rozruch vyvolal nález na kosmickém tělese vyzdobeném podivnými hieroglyfy „PIONEER 10". Šlo o destičku, o níž převažovalo přesvědčení, že jde o poselství jakési vzdálené civilizace. číst dále