NP č.407 > FejetonKonecJan Stern

Každoročně v tuto dobu na tomto místě čítáváte fejeton o rolničkách, kterým dal kdosi hlas, purpurách na plotně, které údajně voní, vánocích- vánocích, které nemilosrdně přicházejí a podobně. Jenže to je pasé. I skotačivé úvahy o tom, zda je víc sexy pyšná princezna nebo skromná Popelka, jsou již zhola zbytečné. Letos, jak jistě víte, to nemá cenu. Dvaadvacátýho končíme. Globálně, paušálně a definitivně. Je tady konec světa, řekli to Mayové, a tím pádem o tom jako milovník Vinetoua nepochybuji.

Konec světa, to není žádná legrace. Byl bych nerad, aby během této klíčové události pětiletky docházelo k nekoordinaci a zmatkům. A protože kompetentní orgány se k tomu nemají, dovoluji si jako orgán sice nekompetentní, ale za to nemalý, udělit základní pokyny.

Konec světa má svá pravidla, a ta je třeba dodržovat. Tak předně, pokud by vás chtěl zachraňovat Bruce Willis, v ničem mu prosím vás nebraňte. V klidu uposlechněte jeho instrukcí, nedělejte hloupé narážky na jeho zpocené tělo či začouzenou tvář, nasedněte bez odporu do jakéhokoli dopravního prostředku s hvězdami a pruhy a nechte kluka, aby se vyblbnul.

Pokud jde o Aštara Šerana, velitele 100 000 000 kosmických lodí na orbitě Země, umožněte mu prosím bezproblémové přistání na svých pozemcích. Bude-li vás chtít tahat do souhvězdí Plejád, mějte připraven pas (bez čipu), očkovací průkaz a pozitivní energii. Kdybyste na palubě kosmického korábu potkali Jaroslava Duška, netvařte se překvapeně a oslovujte ho Mistře. Pokud potkáte Ivetu Bartošovou zabalenou v alobalu či Dartha Vadera, jste na špatné lodi.

Jo, abych nezapomněl, před koncem světa bude možná probíhat selekce elity, která má přežít v podzemních krytech. Připravte si proto vysokoškolské diplomy, stranické legitimace, lustrační osvědčení, vzorky DNA, státní vyznamenání (udělená po roce 1989), Nobelovy ceny, Zlaté slavíky, Ceny Týtý a šerpy Miss. Na základě mnoha dotazů upozorňujeme, že ceny Magnesia Litera, Ropák roku a Fučíkův odznak zdatnosti ke vstupu do podzemí nestačí.

Nelze vyloučit, že v inkriminované době na Zemi dopadne meteorit. V takovém případě odborníci vzkazují: pokusy kličkovat jsou zbytečné, zachovejte důstojnost. Dojde-li k přepólování země, nastanou nepatrné změny v programu Divadla Járy Cimrmana a v NATO, které by však neměly mít zásadní důsledky. Hlavně pamatujte, že bohatý je od té chvíle jih. Velký pozor prosím dejte na tzv. apocalyptic marketing. Pamatujte především, že neexistují sluneční brýle s UV filtrem natolik silným, aby vás ochránily před radioaktivním zářením, že jakkoli jsou nukleární noci chladné, značkové teplé prádlo zde nepomůže, a že zombie bušící na vaše dveře nelze zahnat žádným známým přípravkem ve spreji, ba ani – navzdory šířícím se pomluvám – pistolkou na antiperle. Také nákupy většího množství surfovacích prken a bikin prosím ponechte až na chvíli, kdy zpráva, že moře omývá šumavské břehy, bude potvrzena oficiálními kruhy a satelitními snímky. Budou-li ve dnech konce přicházet zprávy o smrtícím viru, patrně pocházejícího z některého domestikovaného zvířete, je téměř jisté, že jde o reklamní kampaň Třeboňského rybářství, případně je třeba doprodat sojový tvaroh.

Pravda, existuje možnost, jakkoli malá, že by ke konci světa nedošlo. Tato nepříliš příznivá varianta by znamenala, že světová hospodářská krize nekončí a že ti, co chtěli ušetřit na dárcích, zavalí v posledních hodinách před Štědrým dnem obchoďáky. Pak platí v zásadě pokyny jako výše: pamatujte, že na vánoční zákazníky žádný přípravek ve spreji neúčinkuje, a co se týče krize, kličkovat je zbytečné. Nicméně, nastane-li katastrofický nekatastrofický scénář, mějte hezké svátky.

 


autor / Jan Stern VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA