NP č.397 > Pošli to dálMezi Běloruskem a KocourkovemAndrea Novotná

Dosáhnout vyhlášení místního referenda není nic snadného – v obcích a městech do dvou set tisíc obyvatel je třeba shromáždit desetinu z nich pod petici. Právě k tomu se rozhodli opoziční zastupitelé, zejména zelení a lidovci, na Praze 7.

 

Chtěli zabránit stavbě předražené radnice, jejíž cena může dosáhnout skoro až jedné miliardy, ač by podobná investice byla patrně možná za polovic. Po několika měsících sbírání odevzdali iniciátoři referenda do podatelny 356 petičních archů s 3865 podpisy. Zkontrolovat a orazítkovat kopie trvalo dvěma úřednicím skoro hodinu…

Stalo se, co mohli iniciátoři petice čekat. Přišly výmluvy a snaha referendum zpochybnit všemi možnými i nemožnými obezličkami. Otázky, o nichž se má hlasovat, nejsou podle zastupitelů dobře položené. Bude to muset přezkoumat soud, takže se ještě uvidí, zda z onoho půlmiliardového rozdílu v ceně někdo pamatoval i na „slepou“ spravedlnost – a zda se tato spravedlnost nechá koupit.

Stalo se ovšem i něco, co se tak úplně čekat nedalo. Ti signatáři petice, kteří se podepsali omylem, aniž by měli trvalé bydliště na Praze 7, obdrželi poštou složenku na pětisetkorunovou pokutu. Neoprávněným podpisem petice se dopustili přestupku – a tak radnice neváhala a vychutnala si je. Když jí chtějí zkazit kšeft, ať za to zaplatí.

Bylo by zajímavé vidět úředníky ověřující adresu po adrese a vědět, kolik touto bohulibou prací strávili času. Vzkaz je každopádně jasný: Raději se neangažujte, radši ani nepodepisujte žádné petice, mohlo by se vám to nevyplatit. Takové šíření běloruské mentality, ale pěkně v lokálních, kocourkovských proporcích.

 


autor / Andrea Novotná VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Otázky nad „otcem vlasti“ / Andrea Novotná > NP č.458 > Pošli to dál Kulaté výročí narození Karla IV. je sice až za rok, jedná se ale o událost natolik významnou, že se její oslavy připravují s dvouletým předstihem. Politici, arcibiskup, rektor, ředitelé veřejnoprávních médií – zkrátka honorace na nejvyšší úrovni sedí už rok v „Národní komisi“, která má oslavy koordinovat. Aby také ne – bude se přece slavit „otec vlasti“ a „největší Čech“, kterým se středověký panovník stal před časem v televizní anketě poté, co byly jako neplatné vyřazeny hlasy pro Járu da Cimrmana. číst dále Naše dnešní revoluce / Tomáš Havlín, Andrea Novotná > NP č.371 > Téma čísla Po revoluci v listopadu 89 jsme už žádnou další nečekali. Dějiny přece už skončily, říkalo se. Dvacet let poté jsme svědky další mobilizace - tahle revoluce je ovšem konzervativní. Představujeme některé její projevy.   číst dále Mokré války / Andrea Novotná > NP č.461 > Téma čísla „Na pití je tu whisky. Voda je tady od toho, aby se o ni bojovalo.“ (Mark Twain) číst dále Vzpomínky k použití / Andrea Novotná > NP č.463 > Pošli to dál Prezident Zeman oznámil, že jako jediná hlava státu ze zemí Evropské unie pojede do Číny a zúčastní se slavnostní přehlídky k výročí konce druhé světové války v Asii. Při zdůvodňování cesty se blýskl svými znalostmi dějepisu a připomenul, že naše svoboda nebyla vykoupena miliony mrtvých pouze na západní a východní frontě, ale že lidé umírali v boji s fašismem (tentokrát japonským) také v oblasti, kterou jsme si zvykli označovat jako Dálný východ. číst dále