NP č.396 > Pošli to dálZabiják superstarMarkéta Vinkelhoferová

Tohle video v březnu oblétlo svět. Během týdne ho na internetu shlédlo přes sto milionů lidí.

 

V necelé půlhodině Američan Jason Russell burcuje veřejnost, aby se připojila ke kampani za zatčení Josepha Konyho. Tento vůdce ugandských ozbrojenců, nechvalně známý únosy dětí, které využíval jako vojáky, a zodpovědný za tisíce lidských životů, se skrývá neznámo kde. Snímek Kony 2012 však vyvolává velké rozpaky. Marketingoví odborníci jásají na kvalitami videa. Mnoho lidí v Ugandě ale při veřejném promítání rozhněval. Má se totiž za to, že válečného zločince můžeme dohnat před Mezinárodní soudní tribunál v Haagu jedině, když ho nejdřív učiníme slavným. A tak vznikly samolepky, plakáty, trička a náramky s motivem Konyho. Celá zeměkoule měla být polepena street-artovými obrázky ugandského zločince. „Rád bych ho viděl na obálce časopisů jako sám sebe,“ prohlásil dokonce americký herec George Clooney.

Zastřešující nevládní organizace Invisible Children je navíc kritizována za podivné nakládání s vybranými penězi. Jen menšina prostředků putuje do Ugandy, ze zbytku jsou placeni zaměstnanci a nákladné kampaně. Nelibost vyvolává i fakt, že loňský podzim byli do Ugandy vysláni američtí vojenští poradci. Ti mají být k ruce ugandské armádě, která má za sebou kruté zacházení s civilisty jako hledaný Kony. Odhalené diplomatické depeše na serveru Wikileaks zároveň odhalují několikaletou spolupráci nevládky Invisible Children s americkou ambasádou v Ugandě – konkrétně debatu o možné vojenské intervenci v oblasti.

A tak zatímco lidé, kteří se označují za humanisty a milovníky míru, vyzývají ve filmu k popularizaci zločince Josepha Konyho, těm, kteří zažili jeho řádění, naskakuje husí kůže z toho, že by se Kony mohl stát světovou superstar.

 


autor / Markéta Vinkelhoferová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA