NP č.393 > Téma číslaJakou svou chybu máte rádi?Redakce

Anketa

 

Andrea, 34 let - psycholožka

Jednou z mých charakteristických vlasností je schopnost ztratit či definitivně uklidit jakýkoli dokument. Pravděpodobnost ztráty roste přímo úměrně s tím, jak moc jsem papír chtěla uchovat. Klasickým příkladem jsou sešity a papíry s recepty, které jsem posledních deset let v periodě šesti měsíců uspořádala, přepsala, uklidila... a už nikdy nenašla. V moment, kdy jsem po nich přestala pátrat, rozvinula se má schopnost kreativního vaření, začalo mě to bavit a to, že si nikdy nemůžu zjistit, jak přesně má recept vypadat, je zdrojem božích chutí. Takže v téhle oblasti svoje bordelářství miluji a doufám, že mi vydrží! Jako dítě jsem ještě byla přesvědčená, že mám odporně velké rty. A všichni se mi kvůli nim smáli. S dospíváním se ukázalo, že je to spíš výhoda, či přednost jako blázen :)

 

Linda, 37 let -  novinářka

Záleží na tom, co člověk považuje za chybu. Vše, co mi pomáhá k něčemu pozitivnímu, beru jako přednost, nikoliv jako chybu. Spíš jako povahový rys, díky kterému žiju život po svém. Tak vlastně nevím. Snad jistá opatrnost v životě. Ta mi kolikrát velmi pomohla neudělat něco zbrklého. Díky tomu jsem zatím v životě nelétala v nějakém mega průseru, kterým bych obtěžovala všechny kolem.

 

Broňa, 25 let - bez zaměstnání

Celý můj život je jedna velká chyba, která je složená z miliard molekul malých chyb každodenního jednání, myšlení a mluvení. Často, když se třeba odněkud vracím, si jen v duchu říkám: „jsi píča, píča, píča, kráva blbá“ a nejraději bych si samou trapností ukousla ruku. Souvisí to s nepříjemnými situacemi, které v sociálních interakcích zažívám prakticky v jednom kuse. Pak se ale ráno probudím a když si vzpomenu, co se mi všechno „povedlo“, spíš se nekontrolovaně usmívám. Všechny ty přešlapy, blábolení a nesmysly, které jsem zvládla vyprodukovat.. je to legrační. A pak jdu a říkám si, že se sama se sebou docela pobavím.

 

Alois, 29 let - výtvarník

Mám docela rád svou upřímnost v situacích, kdy člověk úplně upřímný být nemá. Když něco takového uděláte, je to vnímané jako chyba a občas to taky chyba je. Mě to ale nedochází a občas to celou situaci posune na takovou roztomile trapnou rovinu. Třeba zrovna před chvílí jsem byl na policii a když jsem se uprostřed rozhovoru s příslušníkem zeptal, jestli ví, že je nikdo nemá rád, zavládlo takové roztomilé trapno. Asi bych u sebe mohl najít daleko dramatičtější chyby, ale tuhle mám fakt rád.

 

Leontýna, 36 let - psycholožka

Jsem přirozeně mentálně pomalá. Pomalost mi někdy brání rozhodovat se rychle, přeladit se na nenadálou změnu, potřebuji čas a energii, abych se smířila s tím, že se v něčem mýlím, nebo že je třeba věnovat se náhle neoblíbeným činnostem. Fyzicky dokážu být rychlejší, než je moje mentální tempo. Když se vyburcuji k rychlosti, protože se nechám ovlivnit tempem lidí kolem sebe, nebo jsem-li příliš flexibilní vůči ostatním, případně když toho chci hodně moc stihnout, tak pak nemám čas věnovat se sama sobě a svým pomalým myšlenkových pochodům, svému duchovnímu životu, nestihnu prožívat a vstřebávat dobré i špatné zážitky tak, aby mi byly k užitku. Když jsem příliš rychlá, jsem častěji podrážděná a negativistická, dělám některé věci jen automaticky a tak z nich nemohu mít radost. Své pomalosti vděčím za svou vnitřní pohodu, když jsem pomalá, cítím se dobře a vnímám, že nejsem otrok či stroj, ale užitečná lidská bytost.

 

Mia, 20 let - studentka gymnázia

Když člověk bere své chyby jako možné zpestření života, může si je oblíbit všechny. Mám na mysli situace, kdy vás nepochopení systému vyplňování přijímacích zkoušek zachrání od studia ekonomie nebo když po použití špatné věty z maďarské konverzace do kapsy dostanete místo odpovědi deset tisíc forintů.

 


autor / Redakce VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Neonacistky a ženy Třetí říše / Jan Kratochvíl > NP č.393 > Ženská stránka Před několika týdny informovaly policejní orgány o obvinění patnácti neonacistek – členek české ženské organizace Resistance Woman Unity (RWU). Uveřejněné odůvodnění se mimo jiné zakládalo na odkazech této skupiny k ženským organizacím nacistického Německa. Jaké měly ženy ve Třetí říši postavení a co to znamená pro české neonacistky?   číst dále Poklidný týden neklidu / Andrea Novotná > NP č.393 > Pošli to dál Co dělal ministr školství na Nový rok? Psal seminární práci pro svou podřízenou, snažící se o titul na pochybné soukromé vysoké škole Univerzita Jana Ámose Komenského. A co dělá tento ministr po celý rok? Prosazuje reformu vysokých škol, která má zavést školné a dát politikům slovo v tom, kdo bude řídit univerzity.   číst dále Chvála perfekcionismu? / Tomáš Malík > NP č.393 > Téma čísla „Nenapsal bys nám článek o perfekcionismu? Téma jak stvořené pro tebe.“ Pět dní po uzávěrce, večeru přípravy, osmi hodinách psaní a 7297 minutách neplodné prokrastinace mám před očima už jen jednu větu od da Vinciho: „Urazil jsem Boha i lidstvo, neboť mé dílo nedosáhlo kvality, které mělo.“   číst dále Nebezpečný rok / Jaroslav Fiala, Markéta Vinkelhoferová > NP č.393 > Rozhovor Proslulý filosof John Holloway působí na univerzitě ve starobylém mexickém městě Puebla. Ve slunném odpoledni jsme si povídali o současných vysokoškolských reformách, univerzitě budoucnosti, naději a hlavně vzteku, který čím dál víc hýbe světem.   číst dále

Nejčtenější články autora

Dobrý psychopat / Redakce > NP č.494 > Téma čísla Když se řekne psychopat, vybavíme si někoho v lepším případě nesnesitelného, v horším případě okolí nebezpečného. Jsou ale vlastnosti, díky kterým lidé s psychopatickými rysy mohou hrát ve společnosti kladnou a zásadní úlohu. Psychopat díky absenci emocí a strachu může činem na hraně totálního rizika posunout lidstvo vpřed. Hledáme dobrého psychopata! číst dále Sexuální praktiky pozemšťanů / Redakce > NP č.474 > Téma čísla Zachrání sex deštné pralesy, kudy vedou křivolaké cesty současné pornografie a jak se do lidského sexuálního chování promítá technologie? číst dále Strašidlo jménem sluníčkář / Redakce > NP č.479 > Téma čísla Českem obchází nové strašidlo, říká se mu sluníčkář. Jako první jej popsal už před třemi lety v sérii článků Jiří X. Doležal, v době migrační krize se ale zjevuje stále častěji. Jak jeho podobu popisují lidé, které vystraší? číst dále 90. léta Tvá vláda, lide, se k tobě navrátila / Redakce > NP č.515 > Téma čísla Na každé dekádě 20. století by se dal najít celý vagón zajímavých námětů pro tvořivé uchopení. Když jsme ale někdy v lednu seděli na poradě kolem našeho kulatého redakčního stolu, nikoho ani nenapadlo, že bychom se pustili třeba do sedmdesátek. Všichni jsme chtěli devadesátky. číst dále