NP č.390 > Pošli to dálDva miliony za rok životaAlexandr Budka

Na kolik si ceníme rok svého života, je otázka velmi ožehavá.

 

Naštěstí nejsme v situaci, kdy bychom si museli kupovat další právo pobytu zde na světě, jak to líčí sci-fi literatura a film. V poněkud jiné situaci jsou vážně nemocní, jejichž léčba stojí nemalé prostředky. Zvážit, kdy má ještě další léčba smysl, přináší reálné prodloužení života a jeho náležitou kvalitu, je nelehká eticko-medicínská otázka, ovšem také finanční. Čím dál tím více finanční. Posledním arbitrem by však jednoznačně měl být názor samotného pacienta, jeho záměr s vlastním životem, jinak skončíme u pošlapání základní lidské důstojnosti a vyčíslování nevyčíslitelného.

Přesně k tomu bohužel směřuje návrh zdravotnické reformy, podle které by měla být hrazena jen péče v ceně trojnásobku HDP na hlavu, tj. cca dva miliony, prodlužující život nejméně o rok. Otvírá se tím Pandořina skříňka sporných kritérií a těžko dokazatelných odhadů. Ne že by nebylo třeba zamyslet se nad smysluplností urputné léčby pacientů v terminálním stádiu – možnost jejího odmítnutí reforma obsahuje také a každý rozumný lékař potvrdí, že už tu měla být dávno. Ale dělat z výše domácího produktu hodnotu rozhodující o životě a smrti je trochu příliš.

 


autor / Alexandr Budka VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Jsou mezi námi! / Jan Stern > NP č.390 > Fejeton Možná víte, že český básník Pavel Šrut se proslavil, když světu odhalil existenci domácích skřítků zvaných Lichožrouti, což mají býti bytosti, které v automatických pračkách požírají vždy lichou ponožku z páru.   číst dále Nejsem Ali Baba / Markéta Vinkelhoferová > NP č.390 > Téma čísla Kdo by neznal scénu z filmu Život Briana Monty Pythonů, v níž trhovec nutí nešťastníka na útěku před spravedlností smlouvat, protože se to tak patří? Naše cesty po arabském světě jako by tomu nasvědčovaly: dohadování o ceně se prý nevyhneme.   číst dále Hala mezi námi / Tomáš Havlín > NP č.390 > Pošli to dál Nejen pražské radní zřejmě překvapil jablonecký podnikatel Dalibor Dědek, když koncem loňského roku věnoval městu nafukovací halu, v níž by lidé bez domova mohli najít útočiště před zimou. Už méně překvapivé je, že hala dosud „levituje“ nad Prahou a ne a ne dosednout na to „vhodné“ místo.   číst dále Slasti a strasti slev / Alexandr Budka > NP č.390 > Téma čísla Okřídlený citát Nechci slevu zadarmo dokonale vystihuje podstatu věci. Cena slevy je vyšší, než by se člověk nadál. Až příliš často u ní platí, že kde jeden získává, druhý tratí. A dopady lákavých nabídek jsou tím nepříjemnější, čím dovedněji jsou skryty očím váhajících zákazníků.   číst dále