NP č.383 > Pošli to dálCo se nám nelíbí, zakážeme!Alexandr Budka

Čtyřicet let jsme žili v režimu, který nerespektoval svobodnou vůli jedince a všechny se snažil vecpat do jediné správné, jistěže vědecky podložené, škatulky. I proto mezi první výdobytky polistopadového zdravotnictví patřila svobodná volba lékaře a respekt vůči vůli pacienta ohledně zvolené terapie.

 

Nynější vládní návrh reformy zdravotnictví volbu lékaře prakticky ruší, ale v textu mířícím do třetího čtení se skrývají i daleko horší věci. Třeba úplný zákaz domácích porodů. Tedy těžko lze zakázat něco tak přirozeného, jako je fyziologický porod, navíc když mnoho domácích porodů je neplánovaných. Jak tedy odradit neposlušné matky, trvající na tom, že porod není nemoc a asistence lékaře není nutná? Poslanec Boris Šťastný, předseda zdravotnického výboru parlamentu, si ví rady. Porodním asistentkám, které by se snad odvážily pomoci při domácím porodu, hrozí milionové pokuty a matkám zanechaným bez pomoci zase úhrada veškeré případné následné zdravotní péče pěkně ze svého. Zdravotní pojišťovna přece nebude hradit léčbu problémů, které někdo sobě či dítěti způsobí svým svévolným jednáním! Doufejme, že tento princip osobní zodpovědnosti naši zákonodárci uplatní všeobecně. Finanční problémy zdravotnictví tak budou jednou provždy vyřešeny. Péči si budou ze svého platit všichni riskující sportovci i líní otylci, kuřáci, pijáci, porušovatelé bezpečnostních předpisů a v neposlední řadě nejen hazardující řidiči, ale vůbec všechny oběti autonehod. Vždyť železniční doprava je mnohonásobně bezpečnější než automobilová, proč by se tedy měla platit péče těm, kdo svévolně a pro vlastní pohodlí riskují zdraví i život, přestože mají k dispozici státem zřizovanou a dotovanou bezpečnější variantu!

Pokud někdo požaduje úhradu hypotetických vícenákladů, měl by stejně tak proplácet zcela neoddiskutovatelné úspory. Zajímalo by mě, kdy dostanu peníze, ušetřené domácím porodem mých dvou dětí, navíc v době, kdy bylo zdravotnictví tak přetížené babyboomem, že získat místo v porodnici byl skutečný problém. Populační křivka však klesá a brzy bude o rodičky nouze, nelze tedy tolerovat nekalou domácí konkurenci, byť zatím tvoří pouhých půl procenta. Vždyť pokud Boris Šťastný neuspěje, mohlo by to dopadnout jako v Holandsku, kde se mimo porodnici odehrává třetina porodů! To samozřejmě strana vyznávající odpovědnost za vlastní osud, individuální svobody a úsporné veřejné služby nemůže připustit. Ostatně jde o zrod nových daňových poplatníků, a ten je třeba mít plně pod kontrolou!

 


autor / Alexandr Budka VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA