NP č.378 > Pošli to dálŠtvanice na nádražíAlexandr Budka

O budoucnosti Masarykova nádraží se diskutuje už dlouho. Kolem celé záležitosti se vrší mnoho podivností, prodej pozemků a jejich budoucí využití vzbuzuje spíše obavy než radostná očekávání.

 

Ve hře byla i úplná likvidace či přesunutí pod zem tohoto nejstaršího a ovšem památkově chráněného, hlavně ale stále dopravně důležitého nádraží. V budově Fakulty architektury v pražských Dejvicích je výstava architektonických studií s názvem Budoucnost území kolem Masarykova nádraží. Společnost Masaryk Station Development zde vystavuje nápady sedmi architektonických studií, jak proměnit „nevyužitý prostor“ v „nové pulsující městské centrum“. Návrhy jsou ozdobeny slavnými jmény autorů, slibujícími kvalitu. Pochybnosti však zůstávají. Mnozí architekti těžko znají lokalitu odjinud než z internetu a na návrzích je to vidět. Rovněž slib developera, že zachová dopravní funkci i plánované železniční muzeum, není příliš důvěryhodný. To, co se po „revitalizaci“ stalo s nedalekým Hlavním nádražím, které je nyní spíše nákupním než dopravním centrem, rozhodně neuklidňuje. A osud právě bouraného štvanického stadionu je více než výmluvným příkladem, jak v Praze vypadá ochrana historického dědictví.

 


autor / Alexandr Budka VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Dějiny jednoho domu / Tomáš Havlín > NP č.378 > Dějiny přítomnosti Než upadl do stádia klinické smrti, nabídl mi zkušenost života v komunitě. Jako centrum spolkového dění ovšem sloužil už dávno. O kom je řeč? O Dělnickém domu na Spolkové, slavném brněnském „téhácéčku“.   číst dále Tahle země není pro měkký / Stanislav Beránek > NP č.378 > Referát Korupce je strašidlo obcházející současností. Do honu na toto strašidlo se zapojily všechny postavy politického představení - John i Nečas, Bárta i wannabe rebel Rampula. Pokud se nepokusíme popsat vztah korupce a společnosti, hrozí, že se neustálým opakováním stane prázdným pojmem. Něco jako „boj za mír“ svého času.   číst dále Čert vem červen / Jan Stern > NP č.378 > Fejeton Můj psychoanalytik dobře ví, že bolestné vzpomínky se u mne vynořují v naprosto pravidelném měsíčním cyklu, podle nějž by mohl Mánes vymalovat můj soukromý orloj.   číst dále Pár poznámek ke stávce / Martina Křížková > NP č.378 > Pošli to dál V době uzávěrky tohoto čísla je již jednou odložená jednodenní (sic!) stávka odborářů stále ještě přede dveřmi. Bez ohledu na její skutečný průběh vykazuje již nyní několik pozoruhodných rysů. Nejzajímavější je asi ten, jak moc ji média dopředu nemají ráda. A jak málo se lze o skutečných argumentech (či dokonce důvodech) protestujících něco dozvědět. Novináři akcentují především formu.   číst dále