NP č.375 > Pošli to dálLáska v okovechAlexandr Budka

Často zaznívají povzdechy, že prvomájový svátek lásky byl převrstven politickým obsahem a jaká je to škoda, že se radikálové místo vzájemného pošťuchování za policejní asistence raději nevěnují polibkům pod rozkvetlou třešní a recitaci poezie.

 

A tak zatímco protilehlá křídla politického spektra spolu svádějí boje o nejrůznější tradiční památná místa vhodná k oslavě, o Petřínu bývá jasno. Ten patří básníkům, kteří sem recitací svých děl chodí uctít našeho prvního moderního barda. Člověk by předpokládal, že tato činnost se obejde bez policejních manévrů, zvlášť když v tento vypjatý den bývá třeba služeb strážců zákona mnohem naléhavěji na mnoha jiných místech.

Žijeme však v podivné době posedlé bezpečností a je mnoho takových, co mají potřebu předvést nekompromisní postoj a nulovou toleranci zvláště vůči účelově vybraným jevům, při jejichž potírání nehrozí žádné riziko. A tak se ani rojení poetů neobejde bez náležitého dohledu odpovědných bezpečnostních složek. Co kdyby si někteří chtěli u Máchovy sochy přihnout z láhve vína! V takovém případě je třeba nekompromisně zakročit, legitimovat a pokutovat. Vždyť Petřín i Kampa jsou už dávno zónami, kde je zapovězená veřejná konzumace alkoholu, vzpomínáte? V zájmu veřejného pořádku, aby se zde nerozvalovali asociálové, kteří byli od básníků vždy těžko k rozeznání, Mácha by mohl vyprávět. Naštěstí se už chystá systémové řešení, trávník na Kampě bude zavlažovaný a povalování bude konec. Náležitě zpoplatněná konzumace vína je možná v okolních podnicích a poetická mládež se může jít rovnou rvát s policejními těžkooděnci. Vyjde to skoro nastejno.

 


autor / Alexandr Budka VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA