NP č.372 > Pošli to dálJarní potěšení v době postníFilip Malý

Slovy Ludvíka Vaculíka, jaro je tady. A to doslova astronomicky přesně. Letošní jarní rovnodennost se vydařila, jako už dlouho ne.

 

Teplý a slunečný první jarní den vynikl tím více, že mu předcházelo několik dnů kromobyčejně studených a vlhkých. Člověka to naplňuje radostným uspokojením, když věci takhle fungují, jak mají. Zvláště v časech, kdy jakoby už nebylo spolehnutí ani na to počasí a roční období, kdy i povětrnost podléhá dobové rozkolísanosti. Skončil únor, indiánský měsíc smrti a hladu, jehož statisticky nejvyšší počet úmrtí se projevil i na stránkách Nového Prostoru zvýšeným počtem oznámení o prodejcích, kteří nás navždy opustili. Teď už však bude lépe, život se stane zas na nějakou dobu snazším a radostnějším. Všichni si ulevíme od zimníků a tíživých vrstev oblečení, ti, co jimi disponují, odhalí své půvaby. Rodiče malých dětí ocení rychlejší vypravování ratolestí z domova a uleví se jim od střežení stále záhadněji mizejících čepic a rukavic. Někdo přezuje pneumatiky, jinému bude stačit oprášit sandály. A my, provozovatelé historických dieselů, si odpočineme od náročných zimních startů pomocí éteru. Ubude ranního vstávání do tmy a skončí topná sezona. Také se sníží nezaměstnanost a přibude sezónních prací. Sezóna je vůbec slovo, v jehož duchu se nese celé jaro. Začne turistům, vodákům, motorkářům, zahrádkářům, stavbařům, milovníkům čerstvé zeleniny, milovníkům obecně, i návštěvníkům zahradních restaurací. Také alergikům.

A tím se dostávám k faktu, který nelze popřít. I jaro má své stinné stránky. Vylézá obtížný hmyz a podél cest se opět začínají objevovat policisté, dosud ukrytí v teple služeben. Dostavují se jarní povodně, znovu se objevuje špína milosrdně přikrytá sněhem a chodníky jsou pokryty celou zimu konzervovanými psími lejny. Také jarní úklid nepatří k nejpříjemnějším stránkám tohoto období. Celkově lze ale říci, že zatímco někdo dává přednost zimním, někdo letním radovánkám a najdou se i ti, co preferují podzimní melancholii, nikdo nic nenamítá proti jaru.

Pro samý jarní jásot bychom ale neměli zapomínat, že je také doba postní, čas dušezpytu a přípravy na Velikonoce, které jsou letos nejpozději, jak jen možno. Snad o to více vynikne, že to nejsou svátky jara, jak se traduje, ale radosti nad vzkříšením.

 


autor / Filip Malý VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA