NP č.371 > Pošli to dálAť žijí duchovéTomáš Havlín

Před x lety proběhl na nádvoří Národní knihovny v areálu pražského Klementina neohlášený piknik až raut. O pár let později se jacísi extrovertní studenti sborově zvedli od svých knih a do ticha sálu vpustili svá slova. Pokud jsem slyšel, stejně jako v prvním případě vyšel neočekávané akci v ústrety spíše úsměv, maximálně nechápavý pohled ostatních studentů a knihovního personálu.

 

Asi stovka lidí, která přišla začátkem března zapět českou hymnu do jiného svatostánku v pražském centru – nákupního centra Palladium – se již nesetkala s takovým pochopením. Když tápala po ochozech s tázavým Kde domov můj? na rtech, a křísila tak ducha starého dobrého Josefa Kajetána v místech, v nichž skutečně žil a psal slova dnešní státní hymny, neobešlo se to bez účasti čilého personálu dozírající bezpečnostní agentury. A nakonec ani bez přivolání policie.

Cílem pěvců pod taktovkou členů umělecké skupiny Guma Guar bylo připomenout Palladium – rozlohou přesahující Staroměstské náměstí – jako jedno z největších selhání polistopadové památkové péče a urbanistiky. A nadnést otázku, zda je v dnešní Praze pod vítězným maršem investorů stále ještě slyšet tenký hlásek veřejného zájmu.

Ostatně, veřejné muzicírování doplnilo výstavu Čí je to město?, jež probíhá v Karlin Studios. Patříte-li (Bože, odpusť mi ty hříchy) k netrpělivým, jenž si nový NP koupili hned 15. března, vězte, že zítra máte poslední příležitost ji navštívit.

 


Tomáš Havlín autor / Tomáš Havlín VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

S penězma do hospody nelez / Jan Stern > NP č.371 > Fejeton Možná už jste někdy přemýšleli nad tím, jakáže opravdová neslušnost by se dala provést. Možná jste si mysleli, že takovým neodpustitelným faux pas by bylo třeba odplivnout si na zem v opeře. Na červený koberec. Po požití zeleného lékořicového pendreku. Snad jste věřili, že hrubým porušením společenských norem by bylo, kdyby vám při pohřebním obřadu zazvonil mobilní telefon, nejlépe s vyzváněcí melodií Final Countdown od Europe, případně s rozjuchanou znělkou pořadu Možná přijde i kouzelník Tak už jdeme do finále.   číst dále Čtyři ve Čtyřlístku / Jan Němec > NP č.371 > Dějiny přítomnosti Můžete přísahat na komiksové příběhy Hellboye, Loba či těch se Sin City, můžete být pouze nahodilými čtenáři Zeleného Raoula nebo se nezajímat o kreslené seriály vůbec, ale Čtyřlístku se prostě nevyhnete. Protože byl první. A na dlouhou dobu jediný.   číst dále Vaše utrpení nebylo výjimečné / Jaroslav Fiala, Markéta Vinkelhoferová > NP č.371 > Rozhovor Noam Chomsky patří mezi nejvýznamnější intelektuály současnosti. Jedinečnou příležitost promluvit si o hospodářské krizi, světové politice a východoevropském disentu jsme dostali na jeho domovské univerzitě, Massachusettském institutu technologie v Bostonu.   číst dále Věrný až za hrob? / Alexandr Budka > NP č.371 > Téma čísla Loajalita je horký tip do ankety o slovo roku, veřejný prostor zapleveluje vskutku intenzivně. Čemu to archaicky působící slovo vděčí za svou popularitu? Nic není náhoda, a tak se i za touto pochybnou módou skrývají znepokojivější příčiny než jen mediální sklon k floskulím.   číst dále