NP č.362 > Pošli to dálVídeňský čertíkTomáš Havlín

Zatímco v Praze si dvě neoliberální strany podávají žezlo, ve Vídni došlo k „nežádoucímu jevu“. Z krabičky tam vyskočil Heinz- Christian Strache, předseda rakouské Strany svobodných.

 

Jednačtyřicetiletého sunny boye, jehož někteří normativně založení politologové v Rakousku neváhají označit za pravicového „extremistu“, dovedlo k úspěchu v komunálních volbách jediné téma: přistěhovalectví. Obrazem nepřátelského muslima dokázal uhranout a aluzivním sloganem „Více odhodlání pro naši ´Vídeňskou krev´“ zmobilizovat na dvacet sedm procent zúčastněných voličů. Úspěch slavil nejen v chudších čtvrtích tradičně stranících sociálním demokratům (SPö), ale i v měšťanských baštách křesťanských sociálů (öVP).

Ačkoli Strache se přiblížil historickému úspěchu svého předchůdce, „otce zakladatele“ Jörga Haidera z roku 1996, jde jen o varovné hřmění. Pro politický mainstream je nepřijatelný a SPö sice ztratila v dosud „rudé“ Vídni absolutní většinu, ale buržoazně-liberální konsensus uhájí v koalici s öVP, případně Zelenými.

Přesto si nelze nevšimnout, že podobný obrázek jako nyní z rakouské metropole, přichází z různých koutů starého kontinentu čím dál častěji. Ukazovák společnosti míří v neoliberální evropě výsadně na ty, kdo na okraji už jsou. Politikům, jako je Strache stačí jen přilít do hrnce náležitý xenofobní podtext.

 


Tomáš Havlín autor / Tomáš Havlín VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Zahoďte Prousty! / Jan Stern > NP č.362 > Fejeton Byly doby, kdy jsem si hrával na vzdělance. Ale to už je pryč. Jediný okamžik rozhodl o tom, že jsem definitivně v očích svých poklesl na úroveň kulturního barbara, imbecila a nedouka. Tou zlou chvílí se pro mne stal pohled na seznam laureátů Nobelovy ceny za literaturu. číst dále Růžový útok do ztracena / Petr Pospíšil > NP č.362 > Pošli to dál Na podzim před dvěma lety se skupině neznámých nadšenců podařila zajímavá akce – přemalovat narůžovo několik desítek billboardů na dálnici D1 mezi Prahou a Brnem. Akce měla značný ohlas a způsobila reklamním agenturám značné škody – takové, že za odhalení původců vypsaly půlmilionovou odměnu.   číst dále Chřipka s trvalými následky / Jan Keller > NP č.362 > Téma čísla Hospodářská krize byla už v plném proudu, americké banky a pojišťovny se hroutily jedna za druhou, státy v Evropě i v zámoří přijímaly rázná protikrizová opatření, ale v Česku vládl klid a mír.   číst dále Děti květin v důchodu / Alexandr Budka > NP č.362 > Dějiny přítomnosti Hippies jsou asi nejznámější, rozhodně ale nejvlivnější subkulturou. A také nejvíce komerčně zneužívanou, i když punk jim zdatně šlape na paty. Ač často vysmívaní a opovrhovaní, jsou tu už téměř padesát let a odmítají zmizet do propadliště dějin.   číst dále