NP č.360 > Pošli to dálAsistence nebo lidojem?Alexandr Budka

Vláda pokračuje v úsporách a škrty přinášejí první oběti. Na internetu kolují žertovná fota policistů v žebřiňácích a hasičů převážejících hadice na kole. Lze očekávat, že tyto vlivné skupiny si nakonec finance vyvzdorují, vždyť i ministrovi může hořet dům. Hůř jsou na tom ti, jejichž práci nemá veřejnost denně na očích a místo životů zachraňují lidskou důstojnost hendikepovaných spoluobčanů.

 

Jednou z polistopadových změn je, že se na ulicích začali objevovat tělesně a mentálně znevýhodnění lidé, dříve odklizení do ústavů na venkově. Je tomu tak díky osobní asistenci, která klientům pomáhá v samostatném životě, místo trpné role pacienta v nějakém lidojemu. Ačkoli je levnější, bere se asistence stále jako jakýsi nadstandard, z kterého je možno slevit, kdykoli se šetří. Poskytovatelé žijí v nejistotě a rozpočtových provizoriích, místo plánování rozvoje je nutno propouštět odborníky a omezovat služby. Efektivita a výkon se necení, naopak jsou trestány – na více klientů nepřijde více peněz.

Nedat peníze na osobní asistenci je mnohem jednodušší, než zrušit nějaký ústav sociální péče. Naše tolik individualizovaná společnost tak odsuzuje postižené ke kolektivní péči a pravicové vlády konzervují stav jak vystřižený z osmdesátých let.

 


autor / Alexandr Budka VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Bezvětří v českých lesích / Martina Křížková, Alexandr Budka > NP č.371 > Reportáž „Podnikání“ za hranicí zákona se v Česku zřejmě vyplácí. Případ cizinců zneužívaných při práci v lesích, na který upozornil NP letos v lednu, se policii stále nedaří úspěšně prošetřit. Stejně jako předchozí aktivity hlavních aktérů.   číst dále Vítejte pryč / Andrea Novotná, Alexandr Budka > NP č.360 > Téma čísla Na adresu magistrátu padala v létě obvinění - tentokrát ale ne z finančních machinací. Byla ještě závažnější. Magistrát prý chce vyhnat pražské bedomovce do něčeho, co ze všeho nejvíc připomíná koncentrační tábor. Přehnané tvrzení? Pokud ano, pak jen trochu.   číst dále Úpadek má i světlé stránky / Michal Špína, Alexandr Budka > NP č.361 > Rozhovor Už od dob Sokratových je známo, že učitelé filozofie kazí mládež. Zdeněk Kratochvíl je jedním z nejvýkonnějších a nejoblíbenějších kazitelů dneška. Bolehav mu zatím nikdo neordinuje a dokonce svou činnost stále ještě vykonává za státní peníze, navzdory všem snahám o "zefektivnění" univerzitního vzdělání.   číst dále Kouzelníci mezi námi / Martina Křížková, Alexandr Budka > NP č.383 > Téma čísla Šluknovsko se bouří. V kraji, kde chybí perspektiva pro všechny, se na dřeň obnažily problémy, které se přehlíží již dlouho.   číst dále