NP č.358 > Pošli to dálVrtěti JochemPetr Pospíšil

Mučení zajatců je občas správné a namístě, pokud potřebujeme, aby „pustili“ nějakou tu informaci. Pinochet jistě neužíval zrovna pěkné metody, ale zachránil svou zemi a není „beze cti“. Lidských práv máme až moc, vlastně jediná, která skutečně potřebujeme, jsou práva vlastnická.

 

Ta, která na ně nelze nějak převést, zejména tzv. práva kolektivní, jsou pouhými výhodami, které si přisvojují jakési podivné menšiny, včetně deviantních homosexuálů. A vůbec ta demokracie – možná by bylo nejlepší ji svrhnout a nahradit ideálním systémem, ve kterém budou mít volební právo jen plátci daní, ochotní státu sloužit se zbraní (u mužů) nebo rodit děti (u žen). Nebo v případě krize diktaturou.

To nejsou názory vydavatele nějakého ultrapravicového zinu, ale Romana Jocha, muže, který byl vybrán jako poradce premiéra pro zahraniční politiku a lidská práva. Samorostlého konzervativce s bizarními názory do jeho křesla katapultoval soustavný zájem médií – představoval pro ně zajímavé dráždidlo, osvěžení v moři liberální nudy. A tak dlouho jej zviditelňovali, až se stal respektovanou součástí hlavního proudu.

Aktivisté proti jmenování Jocha protestují, a je tu důvod. Je vskutku skandální, aby měl vliv na lidská práva někdo, kdo je ochoten obhajovat mučení a popírat práva menšin. Jenže… Ve skrytu za pobouřením z Jocha zůstávají jiné kroky nové vlády, které by měly také spouštět alarm, jen nejsou tak křiklavé.

Nejvýmluvnější příklad za všechny – nový ministr životního prostředí Drobil, podle vlastních slov „dýchající za český průmysl“, odvolal nedávno ředitelku České inspekce životního prostředí. Svůj krok zdůvodnil tím, že bude chtít po inspekci posun „více od represi směrem k prevenci“.

Je to asi stejné, jako chtít po chirurgovi, aby přestal do pacientů řezat a raději jejich problémům předcházel – jistěže je správné snažit se nemocem předcházet a i někteří lékaři by určitě měli například doporučovat zdravou životosprávu. Pacientovi potřebujícímu akutní zákrok ale podobné rady už nepomohou. Podobně je jistě třeba „prevence“ ničení životního prostředí, podpora ekovýchovy apod., ale pokud někde k poškozování přírody dochází, inspekce je tu od toho, aby tvrdě, represivně zasáhla.

Nyní bude inspekce jistě přátelštější vůči znečišťovatelům. A nekompromisní Tylová nebude ani dohlížet na mnohamiliardovou ekozakázku. Mediální pozornost ovšem na sebe dál soustředí Joch. Zůstaňte doma, u svých televizních obrazovek. Nic podstatného se z nich stejně nedozvíte.

 


autor / Petr Pospíšil VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Kdo vládne světu... / Alexandr Budka, Petr Pospíšil > NP č.374 > Téma čísla Torií spiknutí jsou desítky, vzájemně si odporují. Je velmi nesnadné a nemá ani smysl anžit se je propojit do jednoho smysluplného rámce. Představují spíše nesourodou sbírku různých představ, dokument představ o povaze moci.   číst dále Nezastavujme v půli cesty! / Andrea Novotná, Petr Pospíšil > NP č.370 > Pošli to dál Vážený ministře financí (nebo kdo to u nás vlastně rozhoduje o pojmenování veřejných budov a prostranství), píšeme Vám v reakci na návrh některých pražských aktivistů, kteří již poněkolikáté odvážně a srdnatě prolomili atmosféru zastydlého čecháčkovství.   číst dále Běžný pojem spravedlnosti / Petr Pospíšil > NP č.485 > Pošli to dál Už loni v dubnu proběhla halasně vyhlašovaná policejní akce Fénix. Zatímco mytický ohnivý pták téhož jména prý vstane z popela, policejní akce se spíše do popela propadla. Z velkolepě vyhlašovaného odhalení celorepublikové sítě nebezpečných anarchistických teroristů zbyla pětičlenná skupina, která se scházela v bytě s dvěma policejními agenty. Zatímco agenti tvrdí, že dva členové skupiny plánovali útok na nákladní vlak, členové skupiny říkají, že se stali objektem policejní manipulace a že s agenty „hráli hru“ ve snaze je odhalit. K žádnému útoku přitom nedošlo. číst dále Zpověď nekuřáka / Petr Pospíšil > NP č.487 > Pošli to dál Vždy jsem se považoval za fanatického nekuřáka. Kouření mi (na rozdíl od mých dvou sourozenců) asi navždy znechutil pohled na otce, jemuž jsem se jinak obdivoval a u nějž jsem nemohl pochopit, že s kouřením chce přestat – a nemůže.   číst dále