NP č.357 > Pošli to dálVarianty důchodové reformy: robota a kolchozPetr Gočev

Před lety mě zaujal článek o tom, jak jistý zloděj vykradl hospodu třikrát po sobě: jednou do ní vlezl dveřmi, podruhé oknem, potřetí přes sklep.

 

V souvislosti s připravovanou důchodovou reformou hrozí dnešní generaci občanů České republiky něco podobného – na svůj důchod si budou muset zaplatit třikrát. Poprvé zaplatí na důchody stávajících důchodců, podruhé si budou muset naspořit do soukromých fondů na vlastní důchody a potřetí budou muset zaplatit dotování a sanaci těchto fondů.

Komise vedená Vladimírem Bezděkem, který vzhledem ke svému ředitelování ve společnosti Aegon Penzijní fond zaslouží přívlastek kozel zahradníkem, představila dvě varianty důchodové reformy, jejichž hlavním smyslem je garantovat zisk soukromým penzijním fondům. V první variantě je garance zisku soukromých fondů realizována formou roboty. Každý pracující bude muset několik dní v roce robotovat na jejich konto, bez ohledu na to, zda má k dispozici výhodnější způsoby zajištění na stáří. Ve druhé variantě je podřadný produkt soukromého důchodového spoření dotován státem, aby byl vůbec někdo ochoten jej odebírat. Představme si, že by průměrná úroková míra ze spořících účtů činila 2 %. A pak by některé banky zřídily tzv. “zlodějské konto”, kde by k zůstatku nebyl tento úrok připisován, ale naopak odečítán. Každý by si klepal na čelo, jak si banka může troufat takový šmejd uvést na trh, ale jen do doby, než by se stát zavázal, že ke každé vložené koruně další korunu přidá. Ze zlodějského konta by se rázem stal výhodný investiční nástroj. Ekonomická racionalita tohoto podniku připomíná sovětskou politiku dotování chleba, který pak kolchozníci nechávali skrmit prasaty. Prasata si pochutnala a stejně tak si i penzijní fondy pochutnají na státních dotacích, jenom občané spláčou nad výdělkem.

A k pláči je v tomto případě opravdu důvod. Chystaná reforma bude nejspíše prosazena navzdory argumentům např. nositele Nobelovy ceny za ekonomii Josepha Stiglitze, ale i ekonoma z ČNB Jana Kubíčka, že důvody uváděné ve prospěch přechodu od průběžného k fondovému penzijnímu systému jsou většinou lživé. Koho zajímá argument, že přechod k fondovému systému nepřispívá k řešení demografického vývoje vůbec nijak? Koho zajímají žalostné výsledky experimentů s privatizací důchodového systému? Koho zajímají abstraktní důkazy, že výkon soukromých důchodových fondů nemůže být z principiálních důvodů lepší než výkon průběžného důchodového systému? Koho zajímá, že dlouhodobá stabilizace průběžného systému by vyžadovala výrazně mírnější zvýšení odvodů, než jaké navrhuje Bezděkova komise?

Občané, poplačte si nad rozlitým mlékem! Po zvýšení sazby DPH si už totiž možná nebudete moci rozlévání mléka dovolit.

 


autor / Petr Gočev VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA