NP č.357 > Pošli to dálDekáda Latinské AmerikyJaroslav Fiala

Zatímco mnozí Evropané krabatí čela nad „fiskální odpovědností“ svých vlád, podle některých hlasů existuje místo, jež skýtá důvod k optimismu. Je jím Latinská Amerika.

 

V Argentině a Kostarice známý novinář, Daniel Zovatto, zdůvodňuje tento názor na základě odhadu Hospodářské komise (ECLAC/CEPAL) OSN pro Latinskou Ameriku a Karibik. Region totiž podle ní má letos vykázat ekonomický růst, jenž přesáhne pět procent (a předežene tak i USA). Prezident Meziamerické rozvojové banky, Luis Alberto Moreno, dokonce tvrdí, že nadcházející období bude nazýváno „dekádou Latinské Ameriky“.

Optimismus je však na místě přinejmenším mírný, uvážíme-li, že deset z patnácti zemí světa, které jsou postiženy největšími sociálními nerovnostmi, se nachází právě zde (Latinská Amerika v tom hravě předežene i Afriku). K tomu připočtěme nefunkční sociální stát v mnoha z nich, neodmyslitelné porušování lidských práv – a to zdaleka nejen v tolikrát připomínané Kubě (podle výroční zprávy Amnesty International se vážné námitky týkají i Mexika, Hondurasu, Brazílie, Chile, Venezuely či Nikaraguy …) – , rostoucí napětí na hranicích mezi Kolumbií a Venezuelou, bujení byznysu s drogami, který má odbytiště v USA i Evropě, a vyvstává tu před námi mnohem pochmurnější skutečnost. To vše by sice nemělo brát lidem naději, neboť v mnoha latinskoamerických zemích chudoby ubývá, jenže je jasné, že očekávání nemohou být přehnaná. A navíc jsou tu i další znepokojující ukazatele.

Jedním z nich je nová studie amerických vědců z univerzity v Princetonu, podle níž globální změna klimatu přispěje k zvýšené migraci lidí z „měkkého podbřišku“ USA. Konkrétní dopady byly spočítány v případě Mexika, kde má pokles úrody v důsledku sucha vyhánět čím dál víc obyvatel. Podle BBC půjde v průběhu následujících desetiletí o miliony lidí. Dekáda Latinské Ameriky? Jak v čem a jak pro koho.

 


autor / Jaroslav Fiala VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Odhalování zločinů nedělá z člověka antisemitu / Markéta Vinkelhoferová, Jaroslav Fiala > NP č.377 > Rozhovor Komiksového kreslíře a novináře Joe Sacca jsme potkali v Miami, kde představoval svou knihu Gaza: Poznámky pod čarou dějin. Vypadal docela jinak než postava v brýlích bez očí s masitými rty, známá z jeho komiksů. V následujícícm rozhovoru jsme se věnovali hlavně Palestině.   číst dále Když chybí sny / Jiří Růžička, Jaroslav Fiala > NP č.425 > Dějiny přítomnosti Řekne-li se ostalgie, leckdo si vybaví nekritické vzpomínání na bývalý režim, anebo dokonce nebezpečí „ztráty paměti“ (té správné). Je tomu ale opravdu tak? O čem vypovídá obliba kultury z dob reálného socialismu? číst dále Zlo, koště a bradavice / Andrea Novotná, Jaroslav Fiala > NP č.355 > Téma čísla Primitivové a rozvraceči versus normální a slušní lidé. Rozdělování společnosti na nesmiřitelné tábory obvykle provázelo hledání vnitřních nepřátel. Také současné hony na čarodějnice však mají své inkvizitory a oběti, jejichž role se mohou velmi rychle proměňovat.   číst dále Pošlete pryč své vojáky! / Markéta Vinkelhoferová, Jaroslav Fiala > NP č.373 > Dějiny přítomnosti Bývá přirovnávána ke známé barmské disidentce Su Ťij, ve Velké Británii obdržela cenu Anny Politkovské a západní média ji považují za jednu ze sta nejvlivnějších osobností loňského roku. Kdo je ta odvážná Afghánka, o které v Česku není moc slyšet?   číst dále