NP č.354 > Pošli to dálFacebookový detoxTomáš Havlín

Mít skeptický názor na Facebook se stalo nejpozději s volbami stejně in, jako mít u něj otevřený účet. Odvaha ale leží někde jinde: kolik znáte lidí, kteří dokázali ze sociálních sítí vyplavat?

 

Než Kanaďané Matthew Milan a Jospeh Deem vyhlásili letošní 31. květen Dnem skoncování s Facebookem, zjevně ztratili trpělivost. Na síti jim nevadila dobrovolná produkce i konzumace spamu, nebetyčná ztráta času, nebo pochybnosti o kvalitách virtuálních přátelství – jejich téma bylo soukromí. Nejen, že Facebook podle nich nedává svým uživatelům férovou možnost rozhodovat, jak se bude nakládat s jejich daty, nýbrž sám se tím staví do role nepřítele humanity. „Hluboce nám záleží na budoucnosti internetu jakožto otevřeného, bezpečného a lidského místa. Jednoduše nevidíme, že by současné směřování Facebooku souznělo s pozitivní budoucností webu, takže odcházíme,“ napsali Kanaďané na své stránky. A ostatní vyzvali k následování. Kolik obětí statusů se jim nakonec podařilo přesvědčit, se neví. Alespoň předsevzetí zrušit účet ale odkliklo přes tř icet tři tisíc z nich – zrnko v moři, ač záleží na úhlu pohledu. Stránka se snažila jejich odhodlání utužit, zejména když jim nabídla automatickou připomínku dne D. Stál proti ní ale skutečný, vysoce návykový nepřítel. Facebook ví, co je nutkání, a tak dává možnost návratu do stáda i těm, kdo v něm svoji účast def initivně odvolali. Čtrnáctidenní příležitost přihlásit se na zrušený účet starými přihlašovacími údaji je facebookový detox. Ne každý projde. Očekávat lze silnou recidivu nebo rozptýlení po jiných sítích. Ale v pár případech také def initivní vale sociálnímu peklu i s pěkným návazným mediálním zpracováním na téma „můj život po Facebooku“.

 


Tomáš Havlín autor / Tomáš Havlín VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Svět tekuté práce / Jaroslav Fiala > NP č.354 > Téma čísla Nižší platy, méně výhod a větší míra nejistoty. Podle sociologů vstupujeme do éry, v níž berou představy o stabilním zaměstnání za své. Bude přitom ještě možné zachovat sociální stát? A co dalšího z toho pro nás vyplývá?   číst dále Ženy (zlo)činu / Iveta Hajdáková, Michal Děd > NP č.354 > Ženská stránka „Nexistuje ženský Mozart, protože neexistuje žádný ženský Jack Rozparovač,“ říká kontroverzní americká feministka Camille Paglia. Rozvíjí tak svou domněnku, že muži tíhnou k extrémům více než ženy.   číst dále Místo, kde křesťané a muslimové hledají společnou řeč / Tomáš Halda > NP č.354 > Reportáž Osmdesát kilometrů na sever od Damašku se na jednom z horských svahů ukrývá byzantský klášter Mar Músa. Opuštěnou stavbu znovuobjevil italský kněz Paolo Dall´Oglio, který tu s pomocí evropských dotací a podporou syrské vlády otevřel centrum, jehož posláním je mezináboženský dialog. V neuralgickém bodě planety tak vznikl jedinečný projekt, jenž přitahuje velkou pozornost.   číst dále Uvolnění / Jan Stern > NP č.354 > Fejeton Milí obyčejní lidé, tak jsem se vám dočetl, že existují celebrity, jimž se platí za to, že přijdou na večírek. Prý je to pro jeho pořadatele velká reklama, když se k němu přijde najíst a napít ten pan Uhrančivý, co před deseti lety hrál v jedné pohádce, a slečna Modrooká, co snad kdysi taky v něčem hrála, ale hlavně je velmi odvážná, protože nafotila sérii „odvážných fotografií“ (patrně při závalu v čínském dole).   číst dále