NP č.353 > Pošli to dálTřídní nenávist narubyAlexandr Budka

Často slyšíme obvinění z rozdmýchávání zášti proti bohatým a úspěšným. Tyto volby jsou však spíše ve znamení jitření emocí proti těm nejchudším a nejslabším. Přeborníkem ve vyvolávání těchto nálad je nováček na politické scéně, Věci veřejné.

 

Nejprve přišly jejich občanské hlídky, postavené patrně po vzoru bojůvky Dělnické strany, následně nám bylo přímo z obálky stranického tisku sděleno, že Praha nesmí být „krmítkem“ pro bezdomovce a feťáky a teď se dozvídáme, že bezpečnostní agentura místopředsedy Víta Bárty za milion měsíčně čistí od bezdomovců Prahu 10. A to tak důkladně, že policie již eviduje případ napadení bezdomovců kýmsi v černé uniformě. S výkřikem „táhněte z Prahy 10, už vás tady nechci nikdy vidět. Táhněte třeba na Žižkov“ jim nastříkal pepřový sprej do obličeje. Věci veřejné nám tak názorně předvádějí, jak si představují řešení palčivých sociálních problémů. Rázná gesta, ochrana „spořádaných občanů“ před „kriminalitou nepřizpůsobivých“, to vše pokud možno dobře zaplaceno z veřejných peněz. VV zjevně loví mezi voliči ultrapravice, každý hlas je přece dobrý a lidem znejistělým krizí je třeba dodat obraz nepřítele, parazita tyjícího z jejich daní. Co na tom, že mnoho bezdomovců žádné sociální dávky nebere a spíše než pachateli jsou častými oběťmi trestných činů.

 


autor / Alexandr Budka VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Legenda o lumpenproletáři / Ondřej Slačálek > NP č.353 > Téma čísla Ne každý autor má štěstí na editora. Bondy ovšem našel člověka, který o jeho texty pečuje s až pietní úctou a ároveň mu to nebrání v kritickém přístupu a snaze, jak sám říká, občas chránit dílo před samotným autorem. S Martinm Machovcem jsme si povídali v jeho břevnovském bytě, který se už v osmdesátých letech stal úkrytem Bondyho archivu před tajnou policií.   číst dále Štvanice / Jan Stern > NP č.353 > Fejeton Milí strávníci, jel jsem onehdy metrem a přistoupila dívka s batohem na zádech, který si nesundala, naopak jeho prostřednictvím málem sundala mne. Jako správný nevrlý dědek-aktivista, jímž jsem od svých dvaceti let, pronesl jsem dostatečně hlasitě poznámku, že slušní lidé poté, co vstoupí do vozu MHD, sundají svou batožinu, aby neohrožovali spolucestující. Dívka však odvětila dotazem, proč raději nesundám svůj batoh já, což mne opravdu dopálilo, neboť narážky na svou nadváhu nesnesu.   číst dále Nelegálem díky státu / Martina Křížková > NP č.353 > Pošli to dál Příběh konkrétního pana X se nikdy nestal, ale v současnosti se v nespočetných variantách odehrává po celé zemi. Pan X pracuje už několik let v menším podniku v západních Čechách. Dělá poměrně jednotvárnou práci. Trvalo mu však pár měsíců, než ji dokonale zvládnul. Nedá se říci, že by majitelé firmy pana X vyloženě zbožňovali, ale jsou rádi, že pro ně pracuje.   číst dále Burky vs. haraburdí / Marit Malý > NP č.353 > Pošli to dál V Evropě se stává módou zakazovat muslimkám burku. Poté, co ji společně s nikábem, ženským oděvem, který zachovává úzký průzor pro oči, postavil mimo zákon belgický parlament, se ke stejnému kroku chystají i francouzští poslanci.   číst dále