NP č.352 > Pošli to dálStrýček Severa o jedovatém konopíAlexandr Budka

Prý máme volit nové malé strany, zní poselství autorit formálních i neformálních před letošními volbami. Shoduje se na tom biskup Malý, Václav Havel i Issová s Mádlem. Prý nám přinášejí nové podněty a nové, neopotřebované a hlavně nezdiskreditované tváře. Prý tito noví a svěží lidé rozlousknou problémy, na které nestačili staří fořti.

 

Jednou z oněch malých nových stran je i TOP 09. Prý je v kurzu hlavně u mladých, městských obyvatel. Probírám se tedy jejich kandidátkou a jaké překvapení, lídrem v Pardubickém kraji je starý známý Pavel Severa, žádná nová tvář! Protože nejsem prvovolič, ale už také leccos pamatuji, rád ho mládeži pomohu trochu představit. Severovy zásluhy by totiž neměly být zapomenuty!

Pavel Severa se pohybuje ve vrcholné politice už od roku 1992, až do loňského června v barvách KDU-ČSL. Od počátku svého působení v parlamentu se profiloval pomocí drogové tématiky a to velmi radikálně. Proslul úzkou spoluprací s dalším drogovým expertem lidovců Jiřím Vackem, kterého do této role pasovalo zřejmě to, že byl sám dlouholetým uživatelem tvrdých drog a jehož strmá kariéra skončila pádem z pozice náměstka ministra vnitra poté, co se ukázalo, že nejen není inženýrem, za kterého se vydával, ale nemá ani maturitu.

Severa byl a zřejmě stále je zastáncem nulové tolerance. Odmítal akceptovat dělení drog podle stupně nebezpečnosti, naopak prosazoval důslednou a nediferencovanou represi, která má „ukázat mládeži, že drogy jsou špatné“. Zvláště proslul výrokem, že „i po konopí může člověk zemřít“ a proto „není možné dělit drogy na měkké a tvrdé“. Jeho úsilí vyvrcholilo přijetím drogového zákona s proslulou formulací o „větším než malém množství“.

Strana TOP 09 se prezentuje jako konzervativní, tudíž holdující spíše tradičním drogám jako je alkohol. Městský liberál by tedy měl počítat s tím, že pro svého jointa zde pochopení nenalezne.

Ostatně svůj přísný a ryze konzervativní přístup k právním normám Pavel Severa osvědčil i tím, že novinářům poskytl tajnou Kubiceho zprávu, za což mu byla vyměřena pokuta 25 000 Kč.

Nabízí se útěcha, že válka proti drogám Pavla Severy a jeho předsedy Kalouska byla vedena s ohledem na tehdejší lidovecké voliče, tudíž je dnes bezpečně zapomenuta. Vždyť kolik návštěvníků předvolebního koncertu v Meet Factory by po naplnění plánů obou pánů zůstalo na svobodě? Je to ale útěcha dostatečná? Opravdu lze starého psa naučit novým kouskům? A co to potom vypovídá o jeho mravní integritě?

 


autor / Alexandr Budka VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Geniální nerovnost / Iveta Hajdáková, Michal Děd > NP č.352 > Ženská stránka „Člověk se géniem nerodí, člověk se géniem stává; a situace, v níž ženy byly a jsou, toto prakticky neumožňuje,“ napsala Simone de Beauvoir v knize Druhé pohlaví.   číst dále Posedlost počasím / Alexandr Budka > NP č.352 > Téma čísla Konstatování, že máme hezky, nebo postesk nad tím nečasem, jsou univerzální způsoby navázání hovoru. O počasí se totiž zajímá každý a každého se týká. Zájem o jeho předpověď u leckoho může nabírat podob až obsesívních, zejména zjara. Kdo by ale nechtěl vědět, "jak bude"?   číst dále Goodbye Řecko / Jaroslav Fiala > NP č.352 > Pošli to dál Řeckem jako by obcházela novodobá strašidla, ale sotva lze říci, že komunismu. Je fakt, že obraz této země dlouhodobě zatemňuje stín ekonomického kolapsu, tento výjev doplňují bouřící se občané s rudými vlajkami v ulicích a nejinak tomu bylo i na prvního máje, který se nesl ve znamení demonstrací. Tyto akce však měly rovněž svou bezprostřední příčinu. Země eurozóny a Mezinárodní měnový fond totiž 2. května schválily záchranný balíček v hodnotě 120 miliard eur, ale bylo jasné, že pomoc za tuto horentní sumu nepřijde zadarmo.   číst dále Pořádek v domě / Martina Křížková > NP č.352 > Reportáž V pražské Libuši sídlí největší vietnamská tržnice u nás - SAPA. Lidé, kteří v ní pracují, často bydlí v jejím okolí. Srovnat se s tím mají potíž tamní zastupitelé a vypadá to, že nejen oni.   číst dále