NP č.344 > Pošli to dálMísto radaru reaktorAlexandr Budka

Dostavba Temelína se zdá být hotovou věcí, úvahy se vedou už jen na téma kdo, kdy a hlavně za kolik.

 

Zdá se, že jsme se nedokázali poučit z předchozích nezdarů a vize socialistických plánovačů 7. pětiletky dojde naplnění. Darmo připomínat notoricky známé nevyřešené problémy jaderné energetiky, stamiliardové náklady a léta neplněné termíny. Dvě trestuhodně zahálející chladicí věže v Temelíně zřejmě manažery ČEZ dráždí.

Bude zajímavé sledovat, jak nám bude nutnost dostavby odůvodněna a jaká sofistika ji skloubí s koncepcí decentralizace, demonopolizace, úspor, alternativních zdrojů a inteligentních rozvodných sítí. Původně bylo slibováno, že Temelín umožní odstavení severočeských elektráren. Na to se jaksi zapomnělo, elektřina se místo toho vyváží a staré uhelné elektrárny čeká modernizace a prodloužení životnosti minimálně o dvacet let. S tím je samozřejmě spojeno prolomení těžebních limitů. Od toho nás dva nové jaderné bloky jistě nezachrání, vždyť náš průmysl má jednu z nejnižších energetických účinností v Evropě, takže nové zdroje jsou třeba. Jistě se také dočkáme připomínek nutnosti energetické nezávislosti na ruské ropě a plynu. Má to však háček, palivo dodávají opět Rusové a nejspíš i získají zakázku na stavbu.

Stejní politici, kteří vyčítají Americe zradu s radarem a zanechání napospas Rusku, zvyšují naši energetickou závislost na něm. Není divu, v super zakázce za stamiliardy se leccos ztratí a slovanští bratři budou mít jistě pochopení. Se zástupy vlastníků malých decentralizovaných zdrojů by byly jen problémy, zato s panem generálním se politici vždy nějak domluví.

 


autor / Alexandr Budka VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Co je špatného na zadku Víti Jandáka / Jan Stern > NP č.344 > Fejeton Lidé bez rozdílu pohlaví, řeknu vám, já mám rád tyhlety nový vědy a nový trendy. Zrovna tuhle nedávno jsem se díval na ČT 24 a tam vám nějaká „queer specialistka“ z „Katedry genderových studií“ na „Fakultě humanitních věd“ (přísahám, tohle všechno opravdu existuje!) rozprávěla o útlaku.   číst dále Střet profesorů / Tomáš Havlín > NP č.344 > Téma čísla Plamenný řečník Saint-Just během Velké francouzské revoluce hlásal: lid má právo na denní chléb. Konvent na to už ale neměl nervy a poslal ho pod gilotinu. Dnes naopak hrozí symbolická poprava každému, kdo sáhne na sociální stát. Dokládá to debata, která se právě odehrála v Německu.   číst dále Muzikant versus embargo / Jaroslav Fiala > NP č.344 > Pošli to dál Když jeden z nejznámějších kubánských hudebníků dneška zavítal do Washingtonu, jeho první kroky nevedly na koncertní pódium, nýbrž do budovy Kapitolu. Carlos Varela, jenž bývá často přirovnáván k písničkáři Bobu Dylanovi, přijel na začátku prosince přesvědčovat americké politiky, aby zrušili desítky let trvající hospodářské embargo uvalené na Kubu, a napomohly tak transformaci režimu.   číst dále Utažené opasky, utažená debata / Andrea Novotná > NP č.344 > Pošli to dál Staré dobré heslo o tom, že si všichni budeme muset „utáhnout opasky“, má už delší dobu modernizovanou, hezky česky řečeno updateovanou verzi. Všichni musíme platit za krizi.   číst dále