NP č.340 > Ženská stránkaBerlínské queer maringotkyJitka Kolářová

Jídelna, cyklodílna, promítání filmů, hudební festival...To všechno na jednom místě, kousek od centra Berlína a navíc zadarmo. Vítejte v queer komunitě berlínského Schwarzer Kanalu. 

 

Schwarzer Kanal bývalo bezvýznamné „nic“ uprostřed ničeho. Nehostinný, vybetonovaný, nezastavěný plácek v bývalém průmyslovém prostoru na břehu Sprévy v berlínské čtvrti Kreuzberg. Do doby než se tu před dvaceti lety usídlila komunita lidí žijících v maringotkách, karavanech a náklaďácích, která na opuštěné ne-místo přitáhla život, začala pořádat kulturní akce, vytvořila malé zahrádky...

Vznikl tzv. wagenplatz, místo osídlené komunitou lidí žijících většinou v příbytcích na kolech, nejčastěji část bývalé průmyslové zóny. V Německu to není zase tak neobvyklý způsob bydlení. Krom toho, že se místní vymezují proti fašismu i kapitalismu, má Schwarzer Kanal oproti „standardnímu“ bydlení ještě jedno specifikum - je queer. Tohle podivné slovo, které zatím trochu neukotveně bloumá českým slovníkem, se používá pro označení všech ne-heterosexuálů: tedy leseb, gayů, transsexuálů a transgenderů, intersexuálů, transvestitů a asexuálů.

V souvislosti s obyvateli Schwarzer Kanalu však taková definice nestačí. Queer přesahuje klasickou představu o aktivitách homosexuálů, kteří usilují o přijetí do většinové společnosti, o registrovaná partnerství a legalizaci adopce dětí homosexuálními páry. A zdejší radikální queer vůbec nestojí o genderový systém, který nás řadí do neměnných a oddělených škatulek muž - žena, normální - teplý.

 

KOLO, KUCHYŇ, KABARET

V místním wagenplatzu momentálně nastálo žije asi dvacet pět lidí, komunita kolem Schwarzer kanalu je ale mnohem větší - na pravidelné akce sem docházejí lidé z celého Berlína. Každou druhou středu je na programu Queer-feministická kuchyně (jedna z maringotek je vyhrazena pro vaření), kde se každý, kdo přijde, může za dobrovolný příspěvek najíst, poklábosit a třeba posedět u ohně.

Ostatně zdarma nebo za příspěvek odpovídající možnostem každého příchozího jsou na Schwarzer Kanalu všechny akce. „Nikdo by neměl být vyloučen jen proto, že nemá dost peněz,“ říkají ve svém prohlášení místní. Mezi zdejší pravidelné akce patří také cyklodílna, kam může každý, kdo má zájem, přijít a opravit své kolo. K dispozici je přitom nářadí, náhradní díly i dobrá rada. „Už jsme měli dost komerčních cykloobchodů se všemi těmi namachrovanými prodavači. Chtěli jsme vytvořit prostor, ve kterém nebude žádná otázka hloupá,“ komentují lidé z kolektivu Les Lanternes Rouge, kteří dílnu pořádají, pozadí vzniku akce.

S cyklistikou „jinak“ přitom souvisí i jejich další projekt Bike Aid, v jehož rámci sbírají a opravují rozbitá kola, která pak zdarma rozdávají migrantům žijícím v uprchlickém táboře na okraji Berlína. Schwarzer Kanal organizuje i velké kulturní akce. Jedním z nich je filmový festival Entzaubert, který se letos v létě konal potřetí. Na programu byly pochopitelně především filmy s queer tematikou - od alternativní pornografie po politické dokumenty. Podobnou žánrovou rozmanitost se snaží přinášet rovněž hudební festival Up Your Ears. Na pódium se zde daří zvát queer umělce z celého světa a rozvíjet tak svébytnou kulturu, která jinak nemá mnoho místa k životu.

VYKLIZENÍ

Krom queer tematiky je dalším z logických témat Schwarzer Kanalu boj s gentrifikací. Tedy s procesem nahrazování původních chudších obyvatel vnitřních čtvrtí a center měst bohatými nájemníky, proti přestavbě a bourání historických domů ve prospěch luxusní a drahé zástavby, proti vykrádání genia loci... to vše už ostatně poznala i Praha (Žižkov, Karlín atd.).

Berlínský Kreuzberg, kde se nachází i Schwarzer Kanal je v současném Berlíně gentrifikací postižen nejvíc (o gentrifikaci více viz Nový Prostor č. 335). A zdá se, že lidé ze Schawrzer Kanalu mají být v nastartovaném procesu dalším soustem. Kreuzberg je (i díky podobným projektům jako je Schwarzer Kanal) zkrátka v módě a podél Sprévy je ještě spousta pozemků, které by se daly prodat a zastavět.

Pozemek, na němž stojí maringotky Schwarzer Kanalu, už koupila firma Hochtief, která se v kupní smlouvě zavázala, že zde začne do roku 2010 stavět. Podle plánu zde mají pro firmu a její dceřinné společnosti vyrůst kancelářské budovy. Hochtief sice nabídl kolektivu wagenplatzu náhradní pozemek, ten je ale na okraji města, kde by většina současných akcí, jež jsou založeny na sociálních a kulturních vazbách vytvořených za dvacet let, ztratila smysl.

Jiná varianta se, zatím bez výsledku, stále hledá. A pokud se jiné vhodné opuštěné místo, kam by mohli místní přesídlit, do konce roku nenajde, budou lidé ze Schwarzer Kanalu na Nový rok čelit vyklizení. Dost možná nás tak čeká další dramatická kapitola z dějin evropského squattingu.

 

Pro více informací o fungování a programu akcí Schwarzer kanalu http://www.schwarzerkanal.squat.net/.

Najdete zde i adresu a způsob, jak se na místo dostat.

 


autor / Jitka Kolářová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Hledání velkého akvizitora / Tomáš Havlín > NP č.340 > Téma čísla Aldous Huxley napsal román o společnosti, kde je čtení knih nadbytečné, ba škodlivé. "Kdo čte, nekonzumuje," píše prorocky. Zapomněl ovšem na knihu samu. A proto je potřeba dbát i na to, kdo je knihovník   číst dále Reklama - zpravodajství zítřka / Jan Stern > NP č.340 > Fejeton Milí čtenáři, možná jste si již povšimli, že reklamní trh se před časem obohatil o takovou novinku. Když zpravodajský internetový server vydá nějaký článek, dejme tomu o výpočetní technice, speciální program k tomu na základě shodnosti klíčových slov automaticky připojí tématickou reklamu – v tomto případě tedy výrobců počítačů či třeba antivirových programů. číst dále Chci platit daně! / Alexandr Budka > NP č.340 > Pošli to dál Nad tou zprávou by zaslzel radostí každý utopický socialista věřící, že se bohatí s chudými dohodnou po dobrém. V Německu vznikla petice za vyšší zdanění bohatých. Na tom by nebylo nic pozoruhodného, kdyby s ní ovšem jako v tomto případě nepřišli sami boháči.   číst dále Akce bílé divadlo / Andrea Novotná > NP č.340 > Pošli to dál Razie maskovaných policistů a noční zatčení. Tak vypadala odpověd státu na časté výtky, že nedokáže zasáhnout vůči novým nacistům, organizujícím rasistické provokace a udržujícím celé skupiny obyvatel (zejména Romy) v pocitu strachu.   číst dále