NP č.335 > Pošli to dálSocialismus s ručením omezenímTomáš Havlín

V polovině srpna se k voličům dostaly dvě zprávy z tábora ČSSD. Jeden den informuje MfD o tom, komu socialisti seberou a kdo by naopak z jejich volebního úspěchu profitoval: biti budou bohatí a firmy (hlavně ČEZ), získají naopak chudí lidé, rodiny s dětmi, nezaměstnaní a důchodci. Sociální demokraté jsou přece strana, která má solidaritu se slabšími vepsanou v srdci.

 

Hned druhý den se ale čtenář nestačí divit. Paroubek se na návštěvě úřadu práce v Kutné Hoře dopustí něčeho, co média hodnotí jako multikulturní přešlap. „Není vhodné zaměstnávat lidi z jiných kultur, už tu pak zůstanou. Naučí se jazyk, mají děti a je z toho etnický problém,“ řekl předseda ČSSD na adresu tchajwanské firmy Foxconn, která ve výrobě LCD monitorů a počítačových komponentů zaměstnává Vietnamce a Mongoly.

Paroubka nezajímá, v jakých podmínkách asijští dělníci pracují, jestli mají smlouvu s továrnou, nebo je odírá agentura. Problém pro něj je jejich samotná přítomnost v Česku: „Snižují hodnotu práce.“

Sociální demokracie by mohla pomáhat lidem, kteří jsou tady ilegálně. Mohla by tlačit na zlepšení podmínek těch, kdo zde pracují a žijí v polovičním otroctví. Do Lidového domu by mohli chodit mongolští dělníci na polévku zdarma. To je solidarita bez nacionalistických výhrad. ČSSD jí ale není schopná. Od socialistů zaznělo, že jejich předseda nic takového neřekl, případně že se do toho zamotal. Nezamotal. Stejně jako Rath a Zaorálek, kteří loni varovali před zelenými kartami argumentem, že nás čeká epidemie HIV, se spíš nechal předvolebně nabrífovat nějakým průzkumem veřejného mínění a vytáhl do boje o potlesk většiny s xenofobními argumenty. Vidíme pak sice ještě průkazku socialisty, ale to co slyšíme, by klidně mohl říkat ultrapravičák.

 


Tomáš Havlín autor / Tomáš Havlín VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Mastná tyč, kozí brada a tur od Dunaje / Jan Stern > NP č.335 > Fejeton Drazí sockaři, možná se domníváte, že fejetonista prestižního barevného magazínu, jakým je Nový Prostor, pohybuje se po městě již jen klimatizovaným vozem nějaké pokud možno nekrachující značky, a to ponejvíce po výpadovce na Jevany. Asi vás to překvapí, ale není tomu tak.   číst dále Vymysli si svůj Czechtek / Andrea Novotná > NP č.335 > Pošli to dál Na konci července měli napilno stoupenci freetekno subkultury i policisté: zatímco ti první se snažili dorazit na avizovaný Moraviatek, policie se pokoušela konání akce znemožnit.   číst dále Pěkný Žižkov - klidně bez vás / Tomáš Malík, Zuzana Brodilová > NP č.335 > Téma čísla Podoba českých měst se díky záměrům investorů v posledních letech mění. Jejich aktivitu mohou usměrnit především radnice. Příklad Žižkova, jedné z nejsvéráznějších čtvrtí v Česku, bohužel dokazuje, že námluvy radních s developery nejsou výjimkou.   číst dále Město bohatých duchů / Andrea Novotná > NP č.335 > Téma čísla Nemocemi trpí nejen lidé, ale i jejich prostředí. Společenští vědci si již léta lámou hlavu nad chorobou, která postihuje velkoměsta. Říká se jí gentrifikace a projevuje se prostorovým oddělováním lidí podle příjmu. Může vést až k naprostému selhání městského organismu. Co předepsat, nevědí. A jak je na tom pacientka Praha?   číst dále