NP č.328 > Pošli to dálBezpečný život (pro přizpůsobivé)Tomáš Havlín

Když byl před časem v maďarské vesnici Tatárszentgyörgy zastřelen romský otec s pětiletým synem na útěku z hořícího domu, zdálo se, že podobná zvěrstva zůstanou vyhrazena místům, kde se „západ“ objímá s Balkánem a české bory budou poklidně šumět dál. Pak ale, doprovázeny výkřikem „Cikáni, vyhoříte!“, prolétly oknem domu ve Vítkově na Opavsku čtyři zápalné láhve a nechaly za sebou tři zraněné. Nejhůř dopadla dvouletá Natálie, která v době uzávěrky bojovala v nemocnici o život s popáleninami na osmdesáti procentech těla.

Stojí za pozornost, jakým způsobem se kauzy chopila média. Samozřejmě, v prvním kroku striktně odmítla násilný čin. Na pozadí nešťastné události ale ihned začaly vycházet články, které detailně prozkoumávají soukromý život napadené rodiny Sivákových.

Nejprve jsou zobrazováni jako normální bezproblémová rodina. „Nejsou s nimi žádné problémy. Jen děti občas vbíhaly pro zábavu na silnici,“ psaly například Lidové noviny, jejichž redaktor neváhal zajít se pozeptat na prospěch dětí do místní školy. „Jsou bezproblémoví. Jejich rodiče chodí na třídní schůzky a platí jim různé kroužky,“ prozradila učitelka.

Pak se na okrajích textu objevily spornější zprávy. Sivákovi prý neměli v domě trvalé bydliště, děti občas povykovaly na náměstí a otec Sivák měl už před útokem nastoupit do vězení za menší krádež. V rámci mediální logiky zřejmě záleží na tom, jestli oběť trestného činu platí dětem kroužky anebo odklízí v zimě sníh.

Kádrování životního stylu a ujištění o bezproblémovosti Sivákových může sice přiklonit latentně rasistickou českou společnost k odmítnutí útoku, ale také ustavuje důvodové spojení mezi „přizpůsobivostí“ a napadením. A zdůvodnění, to je první krok k legitimizaci. Jsme svědky toho, jak je vyplácení sociálních dávek vázáno na „přizpůsobivost“. Snad se nedožijeme dne, kdy bude na míru sociální konformity vázána také bezpečnost.


Tomáš Havlín autor / Tomáš Havlín VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Quo Vadis, Kuba? / Jaroslav Fiala > NP č.328 > Reportáž Zdá se, že padesát let po vítězství revoluce kuba stojí na křižovatce. Po období hladových devadesátých let prošla díky turismu a ekonomické podpoře z číny a řady zemí latinské ameriky i evropy hospodářským růstem. ten je dnes již minulostí, protože i na „ostrov svobody“ dolehla ekonomická krize. Pragmatičtější raúl castro nyní oznámil, že je ochoten jednat s americkým prezidentem o všem, včetně lidských práv. číst dále Hudební průmysl (znovu) na rozcestí / Karel Veselý > NP č.328 > Referát Málokdo asi bude souhlasit s názorem, že hudba je jen zboží. a přesto si kupujeme cdčka nebo mp3 na internetu a platíme peníze, ze kterých hudebníci uvidí jen minimum. vítejte do světa hudebního průmyslu. číst dále Různé odstíny melancholie / Dominika Prejdová > NP č.328 > Kultura | Film Klasik světové kinematografie Clint Eastwood se po nedávno uvedené výměně vrací znovu v plné formě s komediálním dramatem Gran Torino. Nejenže film režíroval, ale hraje v něm tentokrát i hlavní roli. A může si ho připsat ke svým nejpozoruhodnějším snímkům. číst dále Bída v dětském patře / Tomáš Havlín > NP č.328 > Téma čísla Děti jsou společnosti svaté, alespoň teoreticky. Vládnou ale jen do chvíle, než opustí domov a vstoupí do veřejného prostoru. špinavé ulice plné aut z nich dělají vyhnance ve vlastním království. A nezachrání to ani dětská hřiště. číst dále