Adéla: Co nejraději jíte?
Kamila: Já mám moc ráda třeba francouzské brambory.
A: To já taky a strašně moc.
K: ... nebo čínu. Ale ty brambory vedou.
A: Češi celkově rádi vaří z brambor. My je doma připravujeme neskutečně často, klidně třikrát čtyřikrát do týdne máme nějaké bramborové jídlo. (smích)
K: Já těch bramborových receptů znám strašnou spoustu. I u nás doma je mají rádi. Třeba dělám z bramborovýho těsta válečky se sušenýma houbama. To je moc dobrý. Mám špatný cholesterol a cukr, takže jsem musela úplně od základu změnit jídelníček.
A: Takže se stravujete více jídly, třeba ze sóji?
K: Připravuju určitě víc jídla ze sóji, protože ta je na ten cholesterol dobrá. Ale je dobrá i na trávení a střevní potíže. (listuje na stole položenou kuchařkou) Vy jste vydala nějakou vegetariánskou nebo veganskou knížku?
máme problémy s bydlením, třeba budu vařit před barákem, udělám si ohniště a bude party
A: Je to tak, veganskou, vegetariánskou i bez lepku. Ale je pravda, že veganství neznamená zdravou stravu, je to směr, na který se člověk vydá spíše z etických důvodů. Mnohdy panuje takový mýtus, že když lidé přestanou jíst maso a stanou se z nich vegetariáni a vegani, tak se stravují zdravě, ale to není úplně pravda. My se samozřejmě zajímáme i o tu zdravou stravu, ale není to tak, že bychom vydávali jen knížky zdravýho stravování. Je ale skvělý, když se někdo zajímá o svý tělo, zvlášť když jste sama přišla na to, co vašemu tělu nevyhovuje.
K: Já musela víc zařadit zeleninu. Nesmím bílý pečivo, nesmím buchty... Ale já mám to pečivo tak ráda, takže ho stejně peču a nosím ho aspoň na výdejnu Novýho Prostoru. Bohužel nemám v pořádku záda, tak nemůžu sportovat, ale snažím se jíst zdravě. Naštěstí to rodině chutná.
A: To je dobře, že nemusíte zvlášť vařit pro sebe a zvlášť pro ostatní. Z mojí zkušenosti je to tak, že když se ženy snaží stravovat zdravě, jsou kolikrát nucený vařit ještě pro chlapa a pro děti zvlášť, což je docela náročný. A vaříte i tradiční českou kuchyni?
K: Určitě. Hlavně ale většinou potřebuju, aby to bylo rychlý a dobrý. Já bych vám mohla dát spoustu svých receptů, ze kterých byste určitě i ztloustla, když na vás koukám. (rozesměje se)
A: Kdo vás učil vařit, maminka, babička?
K: Vyrůstala jsem sama s maminkou. Tatínek měl až moc rád ženy, tak nás opustil, když mi byly tři roky. Moje maminka ale byla strašně hodná a spoustu věcí mě naučila. Vedla mě k vaření odmala, takže jsem se tomu i vyučila. Ze zdravotních důvodů tu práci dělat nemůžu, ale láska k vaření mi zůstala dodneška.
A: Takže jste vařila přímo profesionálně?
K: Vařila jsem pro zaměstnance v Jablonci na závodě, kde se vyráběla bižuterie. Bylo nás tam deset a jeden vařil to a druhý zase ono.
Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.
Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.
Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.