NP č.525 > VIP RozhovorJezme od čumáku po ocas!Prodejkyně Kamila

Páteční dopoledne, cukrárna a dvě ženy, které spojuje jídlo. Dáme kafíčko a popovídáme. Prodejkyně Kamila si natěšeně sedá ke stolu s kuchařkou v ruce. „Přinesla jsem i pár dobrých receptů,“ usmívá se. Přicházející vydavatelka knih Adéla Hálková také drží v ruce objemné kuchařky. Zdá se, že nás čeká vášnivý rozhovor o jídle. Co víc si přát.

Adéla: Co nejraději jíte?
Kamila: Já mám moc ráda třeba francouzské brambory.


A: To já taky a strašně moc.
K: ... nebo čínu. Ale ty brambory vedou.
A: Češi celkově rádi vaří z brambor. My je doma připravujeme neskutečně často, klidně třikrát čtyřikrát do týdne máme nějaké bramborové jídlo. (smích)
K: Já těch bramborových receptů znám strašnou spoustu. I u nás doma je mají rádi. Třeba dělám z bramborovýho těsta válečky se sušenýma houbama. To je moc dobrý. Mám špatný cholesterol a cukr, takže jsem musela úplně od základu změnit jídelníček.


A: Takže se stravujete více jídly, třeba ze sóji?
K: Připravuju určitě víc jídla ze sóji, protože ta je na ten cholesterol dobrá. Ale je dobrá i na trávení a střevní potíže. (listuje na stole položenou kuchařkou) Vy jste vydala nějakou vegetariánskou nebo veganskou knížku?

máme problémy s bydlením, třeba budu vařit před barákem, udělám si ohniště a bude party

A: Je to tak, veganskou, vegetariánskou i bez lepku. Ale je pravda, že veganství neznamená zdravou stravu, je to směr, na který se člověk vydá spíše z etických důvodů. Mnohdy panuje takový mýtus, že když lidé přestanou jíst maso a stanou se z nich vegetariáni a vegani, tak se stravují zdravě, ale to není úplně pravda. My se samozřejmě zajímáme i o tu zdravou stravu, ale není to tak, že bychom vydávali jen knížky zdravýho stravování. Je ale skvělý, když se někdo zajímá o svý tělo, zvlášť když jste sama přišla na to, co vašemu tělu nevyhovuje.
K: Já musela víc zařadit zeleninu. Nesmím bílý pečivo, nesmím buchty... Ale já mám to pečivo tak ráda, takže ho stejně peču a nosím ho aspoň na výdejnu Novýho Prostoru. Bohužel nemám v pořádku záda, tak nemůžu sportovat, ale snažím se jíst zdravě. Naštěstí to rodině chutná.


A: To je dobře, že nemusíte zvlášť vařit pro sebe a zvlášť pro ostatní. Z mojí zkušenosti je to tak, že když se ženy snaží stravovat zdravě, jsou kolikrát nucený vařit ještě pro chlapa a pro děti zvlášť, což je docela náročný. A vaříte i tradiční českou kuchyni?
K: Určitě. Hlavně ale většinou potřebuju, aby to bylo rychlý a dobrý. Já bych vám mohla dát spoustu svých receptů, ze kterých byste určitě i ztloustla, když na vás koukám. (rozesměje se)


A: Kdo vás učil vařit, maminka, babička?
K: Vyrůstala jsem sama s maminkou. Tatínek měl až moc rád ženy, tak nás opustil, když mi byly tři roky. Moje maminka ale byla strašně hodná a spoustu věcí mě naučila. Vedla mě k vaření odmala, takže jsem se tomu i vyučila. Ze zdravotních důvodů tu práci dělat nemůžu, ale láska k vaření mi zůstala dodneška.


A: Takže jste vařila přímo profesionálně?
K: Vařila jsem pro zaměstnance v Jablonci na závodě, kde se vyráběla bižuterie. Bylo nás tam deset a jeden vařil to a druhý zase ono.

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Prodejkyně Kamila VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.

Nejčtenější články z tohoto čísla

Maceška, dáma s neobyčejnou pověstí / Jana Vlková > NP č.525 > Herbárium Viola × wittrockiana - Květina, kterou mnoho lidí spojuje výhradně se hřbitovní výsadbou, se prodrala do nejlepších hipsterských restaurací. Tak rozporuplnou rostlinu potkáte málokdy. číst dále Sešit od slova „sešít“ / Štěpán Materna > NP č.525 > DIY Mezi všemi těmi 3D tiskárnami a digitálními kutily 21. století působí hlouček lidí s barevnými papíry a tiskátky jako návštěva ze století předminulého. Nacházíme se na pražském Výstavišti na festivalu Maker fair. U stánku autorského papírnictví Papírna stojí menší stůl, kolem něj sedí šest lidí a soustředí se na krátký výklad instruktora Ondřeje. Začíná workshop zaměřený na ruční výrobu sešitů, kterého jsme se přijeli zúčastnit. číst dále Nenápadný půvab perkarbonátu / Jan Stern > NP č.525 > Fejeton Sigmund Freud tvrdil, že po patnáctém roku věku už je charakter člověka pevně dotvořen, „sádře podoben“. Sádru šlo dle jeho názoru poté na lehátku pokropit vodou a tvar duše lehce přeformovat, avšak jen do padesáti let. Po padesátce se sádra změní v kámen a nemá smysl se již o cokoli pokoušet. číst dále Tráva a šampáňo ve vesmíru / Darek Šmíd > NP č.525 > Novinky / Technoskop Ačkoli tohle téma nemusí vypadat úplně vážně, garantujeme vám, že po přečtení tohoto článku jej uznáte vhodným do kategorie „Co všechno bude v budoucnosti rozhodovat o přežití lidstva“. číst dále