NP č.525 > DIYSešit od slova „sešít“Štěpán Materna

Mezi všemi těmi 3D tiskárnami a digitálními kutily 21. století působí hlouček lidí s barevnými papíry a tiskátky jako návštěva ze století předminulého. Nacházíme se na pražském Výstavišti na festivalu Maker fair. U stánku autorského papírnictví Papírna stojí menší stůl, kolem něj sedí šest lidí a soustředí se na krátký výklad instruktora Ondřeje. Začíná workshop zaměřený na ruční výrobu sešitů, kterého jsme se přijeli zúčastnit.

Pomůcky
Stůl pokrývá speciální pracovní deska snad z tvrdé gumy, na které je natištěná milimetrová mřížka, což výrazně usnadňuje budoucí vyměřování a řezání. Jinak tu kromě papírů je už jen pár málo překvapivých pomůcek. Šídlo, obyčejný odlamovací nůž, jehla a nit a pravítko. Co mě jako pomůcka naopak zaujalo, byla takzvaná knihařská kost. Kus pečlivě vyleštěné kosti, který nezadrhává o papír, když se s ní uhlazují přehyby. A je prý skutečně vyrobená z kosti (i když se nabízejí i plastové), jen není jasné, z jakého je živočicha.

 

Výrobní proces

Stejně jako u jiných rukodělných činností i zde si člověk zopakuje, že některé věci prostě vyžadují svůj čas. A neurychlíte je ani tím nejrychlejším připojením, ani tím, že začnete dělat víc věcí najednou. Sešit je v podstatě jednoduchá věc, i tak vyžaduje přibližně hodinu našeho plného soustředění. Nejdříve si vybereme doporučený počet měkkých papírů dovnitř sešitu, pak tvrdý papír na přebal. Následuje vytvoření dírek v přehybu sešitu pro nadcházející šití. Zde je nám ponechán jistý prostor pro kreativitu, rozestupy a uspořádáním dírek určíme podobu stehu. Do ozdobného křížkového stehu, který pro Papírnu vytváří Ondřej, se ale nikdo ze zúčastněných raději nepouští, a tak si hrajeme spíše s těmi rozestupy. Samotné šití se dělá navoskovanou nití, a když se s ním zdárně popereme, máme téměř hotovo. Velikost a formát sešitu si určujeme ořezáním svázaných papírů, což je z celé práce ta nejvíce meditativní činnost. U čtyřicetistránkového sešitu totiž nelze jen tak přiložit pravítko a ukrojit přebytečný materiál jako kus salámu. Je třeba držet pravítko nehnutě ve správné pozici a řezákem doslova hladit stránky, dokud nezačnou jedna po druhé odpadávat. Když odpadne tvrdý přebal na druhé straně sešitu, odendáme pravítko a odevzdaně se zasmějeme tomu, jak je řez ve srovnání s Ondřejovým křivý. Opravdu nás nikdo nebude podezřívat, že jsme si ten sešit koupili v obchodě.

sešit je jednoduchá věc,  která zabere zhruba hodinu času

Tiskátková odměna

Papírna nejen že prodává sešity a papírové výrobky všech druhů a barev, ráda také ponouká své zákazníky, aby si zakoupené věci sami dotvářeli. Nejjednodušší způsob je potisk originálními dřevěnými razítky s autorskými ilustracemi, většinou od ilustrátorky Tatiany Karpové. Těch je v zázemí stánku nepřeberné množství, včetně čerstvého s logem probíhajícího festivalu Maker fair. Vrháme se mezi tu spoustu s dětskou hravostí a dospěláckým předsevzetím, že nejkrásnější je minimalismus a hlavně to nepřeplácat. Vítězí samozřejmě dítě v nás a sešity jsou potisknuté zepředu, zezadu a několik otisků čeká tiše i uvnitř sešitu.

 

Proč si vyrobit vlastní sešit

Ondřej vypráví, že si vlastní sešity vyráběl už během studia na střední škole. Prostě proto, že měl papír rád, ale to, co se z něj běžně prodávalo, se mu nelíbilo. Většinou však vidí hodnotu vlastnoručně vyrobeného sešitu ve vložené ruční práci a dobrém pocitu z ní. „Dnes, kdy je člověk čím dál víc stranou od toho papíru, má spousta lidí touhu se k tomu vracet,“ říká Ondřej a workshop Papírny mu dává za pravdu. Uprostřed vší elektroniky a 3D tiskáren se lidé rádi zastavili u tradičního řemesla a termíny workshopů plně obsadili.

 

Papírna
Františka Křižíka 1133/8, Praha 7
Letenská dílna s obchodem plným barev, revolučních služeb a kreativní komunitou tvůrců. Papírnictví, které vám umožní dotvořit si výrobky ze sortimentu podle vlastního vkusu. Anebo vám produkt vyrobí přímo na míru. Řemeslo totiž milují!
www.papirna.cz


autor / Štěpán Materna VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Sešit od slova „sešít“ / Štěpán Materna > NP č.525 > DIY Mezi všemi těmi 3D tiskárnami a digitálními kutily 21. století působí hlouček lidí s barevnými papíry a tiskátky jako návštěva ze století předminulého. Nacházíme se na pražském Výstavišti na festivalu Maker fair. U stánku autorského papírnictví Papírna stojí menší stůl, kolem něj sedí šest lidí a soustředí se na krátký výklad instruktora Ondřeje. Začíná workshop zaměřený na ruční výrobu sešitů, kterého jsme se přijeli zúčastnit. číst dále Z pokoje do pokoje / Štěpán Materna > NP č.533 > Příběh Re-use centrum, které dává starému nábytku nový život. číst dále Nejdřív střecha / Štěpán Materna > NP č.516 > Startér Vojtěch Sedláček v rámci svých firem ProVás a Obslužná zprostředkovává práci osobám se zdravotním omezením. „Když jsem ale zkoušel zaměstnávat lidi bez domova, zjistil jsem, že to nejde. Hledal jsem tedy jiné způsoby, jak jim pomoci, a narazil na koncept Housing First,“ popisuje začátky projektu Nejdřív střecha. číst dále Aby žáci učili učitele / Štěpán Materna > NP č.525 > Startér Robotika je na vzestupu, brzy bude ovlivňovat naše životy. Přesto se o ní na školách moc nedozvíte, možná i proto, že se učitelé tohoto předmětu trochu bojí. Projekt Robici.cz se snaží, aby výuka robotiky byla co nejsnazší. A aby si o ni žáci učitelům sami říkali. číst dále