NP č.496 > Téma číslaVelký úklid, chaos versus pořádekJakub Yellen, Ivan Adamovič

Uklízet se dá různě a kde co. Zvenku i zevnitř. Věci fyzické, duchovní i digitální. Výsledek je vždy stejný. Dobrý pocit. Když si uklidíte pracovní stůl, chodíte si k němu sedat mnohem raději. Někdy stačí věci přeskládat a urovnat, jindy jsme puzeni nekompromisně rozdávat a vyhazovat. Vnitřní debordelizace pak může být i otázkou života a smrti.

I když je dnes život v lecčems jednodušší než dejme tomu před sto lety, naše doba je spíše chaotická než klidná a uspořádaná. Vzdálenosti se zkracují, nabídka zážitků, zboží a myšlenek je tak rychlá a masivní, že při výběru ztrácíme schopnost racionálního úsudku, podléháme módě a trendům a nakonec – zavaleni všemi těmi věcmi, výdobytky a statky – nevíme, kdo jsme a co chceme. Když oproti tomu postavíme zákony zenových klášterů – nádech, výdech, slunce, jídlo, objetí –, ucítíme příjemnou podstatu, přirozený běh věcí a času. V chaosu se možná rodí prosperita, ale pak se jednoho dne stejně musí uklidit, aby mohly přijít všední dny a hladce plynout...


V textech na následujících stránkách se pozitivní účinky úklidu na náš život pokusíme dokázat. Přizvali jsme si mladou ženu bez závazků a stárnoucího muže (Josef Formánek promine) s nožem na krku. Oba svou debordelizaci provedli již před časem a nás zajímal právě ten odstup. Uklidit si v životě je jedna věc, ale co se děje potom? Nechybí vám něco z toho, co jste vyhodili? Jak se vám po té čistce přeskládá žebříček hodnot? Cestovatelka Veronika Šubrtová, která se před dvěma lety zbavila všeho, co se nevešlo do jednoho batohu, nám s odstupem vyjmenovala tři věci, jež jí opravdu chybějí a které si bude muset v dohledné době pořídit: vlastní kuchyň, židli a zahradu. Spisovatel Josef Formánek, který se úspěšně vyléčil ze závislosti na alkoholu, zase musel zamést a přeskládat celé svoje nitro, jinak hrozilo, že sám sebe zahubí. Po letech bez alkoholu předkládá o vnitřní vyrovnanosti ty nejjednodušší teze: Být spokojený s tím, co je teď. Dívat se na svět očima druhých. Užívat si každou chvilku, i tu těžkou.


Možná jsme v jednom tématu nasbírali víc klišé než za všechna čísla od lednové změny redakce, ale možná je také na čase vzít některá ta klišé na milost. Prokazatelně dokážou zvednout kvalitu našeho života, v některých případech ho i zachránit.


Darek Šmíd pak ve svém textu přináší pár tipů na digitální úklid. Jestli vám vadí, co všechno o vás „pan Internet" dnes ví a jak s těmito informacemi nakládá a obchoduje, najdete v jeho článku až detailně praktické postupy na své virtuální osvobození.


Uklízení nám připomínalo jízdu na elektrokole. Jste to vy, kdo šlapáním dává věci do pohybu, a pohyb samotný vám zároveň vrací vaši energii zpátky.


autor / Jakub Yellen VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA autor / Ivan Adamovič VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA