NP č.489 > Novinky / TechnoskopNesmrdí nám zeměkoule?Darek Šmíd

Americký úřad pro letectví a kosmonautiku NASA má plné ruce práce s průzkumem vesmíru, ale věnuje velké úsilí také průzkumu naší vlastní planety.

Nyní hodlá spustit zcela nový průzkum Země, který se soustředí na skleníkové efekty a vegetaci prostřednictvím geostacionární observa- Velký ohlas získalo na Facebooku hojně sdílené video o obchoďáku budoucnosti. V klipu jsou k vidění zákazníci, kteří s očima navrch hlavy bloumají mezi regály, zboží si házejí rovnou do kabelky a odcházejí zdánlivě bez placení. Nejde o halucinaci – ve videoklipu je k vidění prototyp skutečného obchodu Amazon Go, který si společnost Amazon nechala patentovat v roce 2014, nyní jej spouští v testovací verzi pro své zaměstnance a na začátku roku 2017 otevírá první pobočku v americkém Seattlu. Je to obchod bez prodavačů, bez pokladních… a bez front. Na první pohled to vypadá super. Na pohled druhý je to pěkná kravina. Jak to funguje? Obchod si vás identifikuje ve chvíli, kdy do něj vkročíte – v současné chvíli si čidla u vchodu načtou vaši zákaznickou kartu či aplikaci v mobilu, do budoucna se hovoří o rozpoznávání obličeje prostřednictvím kamer. Kamery vás pak (současně s mikrofony a daty, která vysílá váš mobilní telefon) v obchodě sledují na každém kroku. Cokoli si vezmete Neberte nám pokladní v obchoďáku Nesmrdí nám zeměkoule? Rozšířená realita, to nejsou jen Pokémoni na mobilních telefonech. Je na ní postavena také nová testovaná terapie, která ulehčuje lidem po amputaci končetiny od takzvaných fantomových bolestí; vědcům se jejím prostřednictvím podařilo snížit pacientům bolest o 51 %. Jako z budoucnosti působí i zpráva o tom, že ve Velké Británii by mohlo být odsouhlaseno počít dítě od trojice rodičů; proces, který spočívá v nahrazení DNA ve vajíčku, by mohl zabránit přenosu dědičných chorob. Pozor ale na to, jaké hračky budeme dětem trojice rodičů kupovat – média varují, že inteligentní panenka My Friend Cayla, která se prodává ve světě, shromažďuje o dětech, které si s ní hrají, množství osobních informací a posílá je neznámo kam. Jo jo, strašidelné panenky. Fantomová batolata V budoucnosti si všechno oddřete sami – a zadarmo Teď ale otázka: k čemu je něco takového dobré? Že člověk nebude stát ve frontě, když si půjde koupit lízátko? toře GeoCARB; tahle létající laboratoř si to bude svištět kolem zeměkoule, sledovat stav životního prostředí, měřit množství oxidu uhličitého a metanu, plynů, které mohou mít vliv na skleníkový efekt, a vůbec dávat pozor, jestli nám to tu moc nesmrdí. Teď jde jen o to, jak se k projektu postaví administrativa nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, pro kterého je zatím životní prostředí jen taková ta věc, co se mu míhá za okny, když si to sviští po dálnici v hummeru.


autor / Darek Šmíd VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Smrt v obalu / Jan Kalous > NP č.489 > Téma čísla Pokud člověk nepřistoupí k radikálnímu řešení a kupříkladu se nevrhne do jícnu sopky, jak to měl udělat antický filosof Empedoklés z Akragantu, musí počítat s tím, že s nějakým obalem přijde do kontaktu i po smrti. Jsou samozřejmě i kultury, kde to jde bezobalově, předpokládejme ale, že naprostou většinu z nás čeká nudná kremace či pohřeb do země vycházející z naší legislativy. číst dále Oba děláme show, Kristýna Leichtová versus prodejce Slavko Ševčík / Slavko Ševčík > NP č.489 > VIP Rozhovor Prodejce Slavka znáte z pražské Národní třídy. Nepřehlédnutelný chlapík jednou v legrační čapce Večerníčka, jindy ve štramáckém klobouku je tak trochu komediant. „Já to mám jako vy na divadle, taky musím u prodeje dělat show a pořád něco hrát,“ říká na úvod rozhovoru herečce Kristýně Leichtové. číst dále Úvod do sociologie / Jan Stern > NP č.489 > Fejeton Sociologie bývala nudnou vědou. Ale nudit už si dnes nemůže dovolit ani ona. Jeden z nejslavnějších sociologů našich časů naše časy kupříkladu popisuje tak, že v nich všichni sloužíme bůžkovi pohybu a že jsme se za tím účelem všichni proměnili v a) zevlouny, b) tuláky, c) turisty a d) hráče. číst dále Odpadkoví Stalkeři / Libor Hruška > NP č.489 > Téma čísla S analýzou odpadu pracují nejenom antropologové a archeologové, ale i vyšetřovatelé, bulvární novináři nebo političtí aktivisté. číst dále