NP č.487 > Pošli to dálZpověď nekuřákaPetr Pospíšil

Vždy jsem se považoval za fanatického nekuřáka. Kouření mi (na rozdíl od mých dvou sourozenců) asi navždy znechutil pohled na otce, jemuž jsem se jinak obdivoval a u nějž jsem nemohl pochopit, že s kouřením chce přestat – a nemůže.

 

Nerozuměl jsem tomu, co všichni mají na vdechování jedovatého kouře, a samozřejmě mě obtěžovalo, že jej ve společnosti kuřáků musím vdechovat taky. Dlouho jsem vnímal jako osvobozující tažení proti tomu, aby se kouření na pracovištích nebo v hospodách bralo jako něco normálního a poškození plic okolních nekuřáků jako pouhá „vedlejší škoda“. Až postupně, krok po kroku, jsem si začal všímat, že tady nejde jenom o zdraví. Z lidí, kteří našli další způsob, jak kuřáky omezit, postavit na hanbu nebo zas jednou vylíčit jako lidi, co nezvládají svou závislost, mám divný pocit. Jako by z těch řečí úplně odkapávala potřeba převahy a sklon ponižovat.

 

Vrchol přišel s novým nařízením, které přikazuje dávat na obal tabákových výrobků výrazné obrázky deformovaných tkání a orgánů – s pomyslným zdviženým prstem: takhle dopadnete! To si opravdu někdo myslí, že někoho odstraší? Nebo někdo prostě má takovou potřebu ponižovat lidi podobným označováním věci, kterou si vybrali – a tím i jich samotných? Proč mě někdo nutí, abych se na veřejném místě díval na tuhle odstrašující variantu pornografie? 

 

Tak nevím. Neměl bych ze solidarity s lidmi, které takhle ponižují, přemoct nechuť a začít taky kouřit? 


autor / Petr Pospíšil VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Kdo vládne světu... / Alexandr Budka, Petr Pospíšil > NP č.374 > Téma čísla Torií spiknutí jsou desítky, vzájemně si odporují. Je velmi nesnadné a nemá ani smysl anžit se je propojit do jednoho smysluplného rámce. Představují spíše nesourodou sbírku různých představ, dokument představ o povaze moci.   číst dále Běžný pojem spravedlnosti / Petr Pospíšil > NP č.485 > Pošli to dál Už loni v dubnu proběhla halasně vyhlašovaná policejní akce Fénix. Zatímco mytický ohnivý pták téhož jména prý vstane z popela, policejní akce se spíše do popela propadla. Z velkolepě vyhlašovaného odhalení celorepublikové sítě nebezpečných anarchistických teroristů zbyla pětičlenná skupina, která se scházela v bytě s dvěma policejními agenty. Zatímco agenti tvrdí, že dva členové skupiny plánovali útok na nákladní vlak, členové skupiny říkají, že se stali objektem policejní manipulace a že s agenty „hráli hru“ ve snaze je odhalit. K žádnému útoku přitom nedošlo. číst dále Nezastavujme v půli cesty! / Andrea Novotná, Petr Pospíšil > NP č.370 > Pošli to dál Vážený ministře financí (nebo kdo to u nás vlastně rozhoduje o pojmenování veřejných budov a prostranství), píšeme Vám v reakci na návrh některých pražských aktivistů, kteří již poněkolikáté odvážně a srdnatě prolomili atmosféru zastydlého čecháčkovství.   číst dále Zpověď nekuřáka / Petr Pospíšil > NP č.487 > Pošli to dál Vždy jsem se považoval za fanatického nekuřáka. Kouření mi (na rozdíl od mých dvou sourozenců) asi navždy znechutil pohled na otce, jemuž jsem se jinak obdivoval a u nějž jsem nemohl pochopit, že s kouřením chce přestat – a nemůže.   číst dále