NP č.485 > Pošli to dálČetník kontra Scotland YardBarbora Bažantová

Za poslední rok se z tématu imigrace do Evropy stal novinářský zlatý důl. Od ostnatých drátů na hranicích přes Angelu Merkelovou v evropském parlamentu až po francouzské pláže obsypané po zuby oblečenými ženami, pořád je o čem psát a mluvit a taky koho nemít rád.

Podle toho, jakým způsobem česká mainstreamová media filtrují informace o migrantech (už jen časté označení „uprchlická krize“ nebo „migrační vlna“ nevyvolá v člověku zrovna příjemné asociace), by se mohlo zdát, že hned za znavenými utečenci vjedou do Evropy čtyři jezdci z Apokalypsy a nejen naše krásná zem lehne popelem. I tato mince má však dvě strany, když čas od času nahlédneme do tisku zahraničního, zjistíme, že všude nejsou přistěhovalci, hlavně ti vyznávající islám, tak moc na obtíž, ba naopak se o nich leckde píše i s respektem.

 

Například ve Skotsku policejní šéf Phil Gormley na konci léta oznámil, že se tradiční muslimský hidžáb stává oficiálně součástí místní policejní uniformy. Ačkoli třeba v londýnském policejním oddělení je to věc běžná už skoro deset let, je jasné, že skotská novinka zrovna v tuto chvíli odráží spíš než touhu po muslimkách jakožto bdělých strážkyních zákona určitou vstřícnost a respekt k islámské komunitě žijící i přicházející na území Skotska. Je zvláštní, že zatímco poněkud bulvarizovaná zpráva o zákazu nošení „burkin“ ve Francii se dala i v českých denících jen těžko přehlédnout, o tomto vstřícném kroku ze strany Skotska se sem nedonesla ani zmínka. Obojí přitom proběhlo téměř v tutéž dobu.

 

 Pozitivní zprávy ale neprodávají a navíc nenávist vůči islámu je prozatím účinná a pohodlná. Co ale až nám jednou vyschne i tenhle pramen a bude reálně hrozit, že dojdou menšiny, které by mohly nést odpovědnost za naše vlastní útrapy?


autor / Barbora Bažantová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Queen save the Punk / Barbora Šimková > NP č.485 > Pošli to dál Blíží se čtyřicáté výročí Velké hudební revoluce, text k němu vyšel i v Novém Prostoru (482, Punk není mrtev, jen spí). Trochu o historii i o současnosti punkové kultury, její komercionalizaci a – jak uvádí autor v souvislosti s megalomanskou akcí London.Punk – také „galerizaci“. Punk byl pro mě dost důležitej, a i když už chápu, že to není „jediná cesta“, jak jsem si kdysi na základní škole napsala do deníčku, mám ho pořád ráda. číst dále Nezradil jsem vlast / Jiří Ptáček > NP č.485 > Kultura | Výtvarné umění Zatčení ruského umělce Olega Vorotnikova v Praze je další zkouškou naší politické zralosti. číst dále Prophets of rage / INSP > NP č.485 > Světozor “Homelessness is a crime. It’s almost a war crime,” says guitarist Tom Morello, now rocking with supergroup Prophets of Rage, featuring members of Rage Against the Machine, Cypress Hill and Public Enemy. číst dále Běžný pojem spravedlnosti / Petr Pospíšil > NP č.485 > Pošli to dál Už loni v dubnu proběhla halasně vyhlašovaná policejní akce Fénix. Zatímco mytický ohnivý pták téhož jména prý vstane z popela, policejní akce se spíše do popela propadla. Z velkolepě vyhlašovaného odhalení celorepublikové sítě nebezpečných anarchistických teroristů zbyla pětičlenná skupina, která se scházela v bytě s dvěma policejními agenty. Zatímco agenti tvrdí, že dva členové skupiny plánovali útok na nákladní vlak, členové skupiny říkají, že se stali objektem policejní manipulace a že s agenty „hráli hru“ ve snaze je odhalit. K žádnému útoku přitom nedošlo. číst dále