NP č.444 > Pošli to dálNevidí?Andrea Novotná

Mnozí žijí v představě, že lidská práva se porušují pouze v diktaturách. Vede to k tomu, že pak v některých zemích nevidíme také lidská práva chudých. Nevidíme? Nebo vidět nechceme? Za „kruté, nelidské a degradující“ označila ne dávno Organizace spojených národů životní podmínky chudých v USA. Za zvláště alarmující označila dvě věci: jednak řadu opatření, která kriminalizují chudobu různými zákazy přespá- vání či dokonce konzumace jídla na veřejných prostranstvích. A za druhé diskriminaci Afroameričanů a Hispánců, která přispívá k jejich vyššímu podílu mezi chudými. Ve školách je nyní podle jednoho z expertů OSN „segregace mnohem horší než v sedmdesátých letech“.

 

Zmínku o zprávě OSN jsem v českých médiích hledala marně. Jako by nepohodlná fakta neviděla. Neviděla? Nebo vidět nechtěla?


autor / Andrea Novotná VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Otázky nad „otcem vlasti“ / Andrea Novotná > NP č.458 > Pošli to dál Kulaté výročí narození Karla IV. je sice až za rok, jedná se ale o událost natolik významnou, že se její oslavy připravují s dvouletým předstihem. Politici, arcibiskup, rektor, ředitelé veřejnoprávních médií – zkrátka honorace na nejvyšší úrovni sedí už rok v „Národní komisi“, která má oslavy koordinovat. Aby také ne – bude se přece slavit „otec vlasti“ a „největší Čech“, kterým se středověký panovník stal před časem v televizní anketě poté, co byly jako neplatné vyřazeny hlasy pro Járu da Cimrmana. číst dále Na okraji zájmu, v centru dění? / Andrej Bakšiš, Andrea Novotná > NP č.398 > Téma čísla Bude tomu dvacet let od summitu v Riu a jeho závazků k trvalé udržitelnosti. Můžeme zavzpomínat, nebo se zeptat: Ukázala se pozornost k životnímu prostředí jako trvale udržitelná?   číst dále Domov je cesta / Zuzana Brodilová, Andrea Novotná > NP č.334 > Téma čísla Osvobodit se od pevného rytmu Z práce - Domů - Do práce. Najít znovu svobodu, kterou naši předkové ztratili v neolitu, když se usadili a rozdělili si půdu. A taky pořádat divoké parties. To všechno znamená freetekno pojaté jako život na cestě.   číst dále Vítejte ve válce nového typu / Jaroslav Fiala, Andrea Novotná > NP č.351 > Téma čísla „Dochází ke ztrátám na životech, takže v této fázi hry není čas na lehkovážnost," řekl veterán z Perského zálivu, americký generál Norman Schwarzkopf. Jako odborník na simulace vojenského výcviku chtěl ukázat, jak těžké je dnes odlišit virtuální realitu od skutečného boje. Kdo však dokáže ze současných konfliktů vytěsnit pach krve?   číst dále