NP č.428 > Kultura | Výtvarné uměníMučedník zvrhlé AmerikyJiří Ptáček

Vraždění, drogy a sex v těch nejzvrácenějších podobách jsou v tvorbě kreslíře Mike Diany zrcadlem šílené Ameriky a lidské bestiality.

Vydavatel časopisu, umělec a knižní nakladatel Ivan Mečl zřídil v hale Jižního křídla Elektrických závodů atraktivní kulturní centrum Divus Prager Kabarett. Teď oznamuje, že na počátku příštího roku skončí. Zruší redakci nakladatelství Divus i výstavní a divadelní program. Finanční náročnost provozu a zdravotní problémy ho prý nutí přejít na jiný pracovní režim. Mečlovo loučení ale v žádném případě nemá být sentimentální – to by do Prahy nevezl retrospektivu krále obscenity a masakru Mikea Diany.


Mečl amerického kreslíře Mikea Dianu (1969) objevil před devíti lety a hned o tom zpravil čtenáře svého časopisu. Autor nebývale brutálních komiksů, kreseb a obrazů konvenoval jeho zájmu o krajnosti a temné stránky lidské duše. Loni se prozatímním vyvrcholením jejich vztahu stalo vydání souborného vydání Dianových prací v dvousvazkové bibli LIVE-DIY, na níž navázala výstava v londýnské filiálce Divusu a nyní také v pražské centrále.


Kočka v mozku

 

První komiksy Diana vydal na sklonku osmdesátých let. Časopisy zaměřené na hororový žánr je odmítaly, a tak je publikoval ve vlastním zinu rozmnožovaném na kopírce. Jeho příběhy přitom byly skutečným hardcorem mezi komiksy. Obsahovaly ta nejneuvěřitelnější mučení, vraždění a sodomické sexuální praktiky. Obětmi i mučiteli byly často děti. Pro soucit a lásku v nich bylo místo pouze tehdy, kdy dobro mohlo být potrestáno a zlo zvítězit. Nejčernější z černých humorů se ukrýval za neuvěřitelností a bestiálností jeho vizí. V jednom z jeho raných příběhů například domácí kočka překvapí svého majitele při masturbaci, otevře mu lebku, připojí se na pohybová centra v jeho mozku a takto ochrnutého ho donutí postřílet hosty McDonaldu.

 

Tři roky za obscénnost

 

Do života začínajícího undergroundového umělce ovšem brzy tvrdě zasáhla americká justice. Na počátku devadesátých let byl Diana obviněn z distribuce obscénností a po dlouhém procesu odsouzen ke třem letům podmíněného trestu a zákazu tvůrčí činnosti. Stal se prvním americkým výtvarníkem odsouzeným kvůli svému dílu navzdory ústavně zaručené svobodě projevu. Skandál Dianu vážně poškodil, zejména proto, že byl zpočátku dáván do spojitosti s masovou vraždou pěti studentů v Gainsville. U podezřelého se totiž našly Dianovy sešity. Zároveň se ale stal mučedníkem, který trpí za právo nerespektovat obecnou morálku. Součástí soudního sporu se proto stalo ověřování, jestli je Diana umělec, nebo pouze kreslící prasák. Křesťanský soudní znalec ho pochopitelně za umělce nepovažoval.


Aniž by řekl ne

 

Američan byl zadržen policií na letišti pro podezření, že se svými kumpány unesli podnikatele, mučili ho, odřízli mu varlata, a když od něj nezískali, co chtěli, ujeli s nimi, takže přeživšímu nemohla být přišita. To není scénář Dianova komiksu, ale nedávná novinová zpráva. Mike Diana líčí krutosti, jichž je člověk schopen, a dokonce takové, jichž schopen není. Sleduje svoji Ameriku a děsí její spořádané obyvatele. Pro útlocitnější povahy jsou jeho kresby nestravitelné. Bez apriorního odsudku totiž vypráví o slastech, kterým nechceme otvírat dveře do vlastních životů, podobně jako je otevíral například Pasolini ve filmu 100 dní Sodomy. Jeho pražská výstava nám umožňuje pohlédnout si do tváře a zjistit, jak si stojíme sami před sebou.


Mike Diana: Amerika. Divus Prager Kabarett, Jižní Křídlo, Bubenská 1, Praha 7. Výstava potrvá do 14. prosince.


 


 


autor / Jiří Ptáček VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA