NP č.423 > Pošli to dálSoutěž o Eliášův chlebíčekPetr Pospíšil

Předseda protektorátní vlády a zároveň odbojář Alois Eliáš si pozval v září 1941 přední kolaborantské novináře a čtyřem z nich nechal podat otrávené chlebíčky (...) Drastickým způsobem připomněl, že slova mají význam a jejich autoři odpovědnost...

 

Předseda protektorátní vlády a zároveň odbojář Alois Eliáš si pozval v září 1941 přední kolaborantské novináře a čtyřem z nich nechal podat otrávené chlebíčky. Na následky otravy zemřel šéfredaktor Českého slova Karel Lažnovský, další novináři prodělali těžkou otravu. Aloise Eliáše popravili nacisté 19. června 1942.

 

Vražda rasistického a kolaborantského novináře byla jistě extrémním činem, odpovídajícím podmínkám okupace. Patřila k odboji. Pokud má ale Eliášův čin nadčasový význam, pak v tom, že drastickým způsobem připomněl, že slova mají význam a jejich autoři odpovědnost, že štvaní proti skupinám lidí není jen „vyjádřením názoru“, ale také formou násilí. Připomínejme si to i dnes a posílejme pomyslné „Eliášovy chlebíčky“ ne jednotlivým novinářům, ale jednotlivým slovům a obrazům, s nimiž pracují.


Naše nominace:

  1. Slovo „nepřizpůsobiví“. Funguje jako slovní šifra umožňující neříkat „Romové“. Zároveň dovoluje jednoznačně spojit Romy s problémy a vlastně je už od začátku definovat jako problém.


  2. Neznámá romská strana, kterou měl vytunelovat její pokladník. Ačkoli nikdy neexistovala, dokázala přeskočit z bulvárních a rasistických Parlamentních listů až na iDnes. S ověřováním se nikdo nenamáhal.


  3. Všechny dobře informované zdroje, které nechtěly být jmenovány, a daly tak článkům Jindřicha Gintera z Práva o většině Romů, kteří nechtějí pracovat, a o bohatých romských rodinách, které údajně zneužívají sociální dávky, onu nezaměnitelnou kvalitu ve stylu „jedna paní povídala“.


  4. Hlavní článek na iDnes, v němž matka chlapce v Břeclavi, zraněného po napadení Romy, říkala v den neonacistické demonstrace, že i Dělnická strana má právo vystoupit proti tomu, co se jejímu synovi stalo. Až poté, co zpráva o brutálním napadení chlapce obletěla republiku a vyvolala několik demonstrací, se chlapec přiznal, že si napadení vymyslel, protože si zranění způsobil sám v opilosti a bál se to přiznat své přísné mamince.


5. Fotografie neznámého čínského delikventa, namontovaná do rasistického článku

Prostějovského deníku o údajně rostoucím počtu romských útoků. Vypadalo to tak

přesvědčivě! Ať už je nebezpečí černé nebo žluté, hlavně když je barevné… Deník na

kritiku reagoval článkem, v němž odsoudil „rádoby pseudohumanisty“.

 

 

 


autor / Petr Pospíšil VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Kdo vládne světu... / Alexandr Budka, Petr Pospíšil > NP č.374 > Téma čísla Torií spiknutí jsou desítky, vzájemně si odporují. Je velmi nesnadné a nemá ani smysl anžit se je propojit do jednoho smysluplného rámce. Představují spíše nesourodou sbírku různých představ, dokument představ o povaze moci.   číst dále Nezastavujme v půli cesty! / Andrea Novotná, Petr Pospíšil > NP č.370 > Pošli to dál Vážený ministře financí (nebo kdo to u nás vlastně rozhoduje o pojmenování veřejných budov a prostranství), píšeme Vám v reakci na návrh některých pražských aktivistů, kteří již poněkolikáté odvážně a srdnatě prolomili atmosféru zastydlého čecháčkovství.   číst dále Zpověď nekuřáka / Petr Pospíšil > NP č.487 > Pošli to dál Vždy jsem se považoval za fanatického nekuřáka. Kouření mi (na rozdíl od mých dvou sourozenců) asi navždy znechutil pohled na otce, jemuž jsem se jinak obdivoval a u nějž jsem nemohl pochopit, že s kouřením chce přestat – a nemůže.   číst dále Běžný pojem spravedlnosti / Petr Pospíšil > NP č.485 > Pošli to dál Už loni v dubnu proběhla halasně vyhlašovaná policejní akce Fénix. Zatímco mytický ohnivý pták téhož jména prý vstane z popela, policejní akce se spíše do popela propadla. Z velkolepě vyhlašovaného odhalení celorepublikové sítě nebezpečných anarchistických teroristů zbyla pětičlenná skupina, která se scházela v bytě s dvěma policejními agenty. Zatímco agenti tvrdí, že dva členové skupiny plánovali útok na nákladní vlak, členové skupiny říkají, že se stali objektem policejní manipulace a že s agenty „hráli hru“ ve snaze je odhalit. K žádnému útoku přitom nedošlo. číst dále