NP č.407 > Pošli to dálZneužívané penízeAndrea Novotná

Že jsou dotace z Evropské unie v korupčních podmínkách České republiky pro řadu pochybných firem příležitostí tunelovat, odklánět a posílat kapříky, se ví už dlouho. Listopadová zpráva Evropského účetního dvora ale dává porůznu se objevujícím zprávám o zneužívání dotací ještě jiné vyznění.

 

Česká republika je totiž podle evropských auditorů zdaleka nejhorší v kontrole dotací, která je věcí ministerstva financí. Toto ministerstvo přitom přehlíží i chyby, na něž bylo v minulosti upozorněno, a tak se jen těžko věří pouhému šlendriánu. Spíše to působí jako spolupachatelství.

Na ministerstvu financí sedí přísný muž Kalousek. Je z garnitury, kterou k moci vyneslo bití na poplach ve věci státního dluhu. Jako hrozbu se podařilo prodat národu „zneužívání“ sociálních dávek. Mohou za to hlavně Romové a „socky“, dodávalo se. Na ministerstvo práce a sociálních věcí poslal Kalousek své lidi, aby tomuto zneužívání zabránili. Pro jednoho z nich (prvního náměstka Šišku) si nedávno přišla policie a odvedla ho v klepetech. Je obviněný, že peníze na dávky zneužíval sám. Ministr práce a sociálních věcí Drábek se pak pro ostudu raději odporoučel.

Sociální dávky tvoří zlomek prostředků v rozpočtu, systémové rozkrádání je nebezpečnější. Kritika „zneužívání“ se navíc často mýlí v terči: Jak upozorňuje analytik Daniel Hůle z Člověka v tísni, častějším případem zneužívání než lidé na okraji společnosti jsou mladí ze střední třídy, kteří si z podpory v nezaměstnanosti zaplatí „prázdniny“ mezi dvěma džoby. A jak dodává sociolog Ondřej Lánský, o celou pětinu sociálních dávek, na něž existuje nárok, se nikdo nepřihlásí. Ze studu, který je s jejich pobíráním u velké části populace spojen.

Rozebírání státu zevnitř není tolik vidět. O prorostlosti korupčního systému i do těch úřadů, které by měly bdít nad kontrolou, se dozvídáme oklikou a až z Bruselu. Máme přitom tu čest s lidmi, kteří rozhodně nejsou sociálně slabí – a u nichž se zároveň opravdu nemusíme bát, že by jim stud zabránil přihlásit se o nějaké peníze.

 


autor / Andrea Novotná VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Konec / Jan Stern > NP č.407 > Fejeton Každoročně v tuto dobu na tomto místě čítáváte fejeton o rolničkách, kterým dal kdosi hlas, purpurách na plotně, které údajně voní, vánocích- vánocích, které nemilosrdně přicházejí a podobně. Jenže to je pasé. I skotačivé úvahy o tom, zda je víc sexy pyšná princezna nebo skromná Popelka, jsou již zhola zbytečné. Letos, jak jistě víte, to nemá cenu. Dvaadvacátýho končíme. Globálně, paušálně a definitivně. Je tady konec světa, řekli to Mayové, a tím pádem o tom jako milovník Vinetoua nepochybuji. číst dále Když žene hlad / Jaroslav Fiala, Markéta Vinkelhoferová > NP č.407 > Téma čísla Co vede lidi ke vzpourám? Důvodů může být hodně, ale pokud není co jíst a ceny potravin jsou vysoké, je to poměrně spolehlivý ukazatel přicházejících nepokojů. Co tedy čekat v situaci, kdy se o jídle mluví jako o nové ropě?   číst dále Brno na pozitivní vlně / Tomáš Malík > NP č.407 > Téma čísla Je pátek večer a hlavní sál brněnského kulturního centra Semilasso praská ve švech. Na muže s aurou geniálního matematika se přišlo podívat na šest set lidí. Řeč nebude o ničem menším než o naději, hodnotách a životu v pravdě.   číst dále Vedla jsem vnitřní boj / Zuzana Brodilová, Tomáš Havlín > NP č.407 > Téma čísla Jindřiška Marková je sociální pracovnicí v organizaci Naděje. Zatím se věnovala převážně mladým lidem bez domova, ale říká: „Ať už jde o mladé nebo seniory, smysl své práce vidím v tom, umožnit jim zachovat si svou důstojnost.“   číst dále

Nejčtenější články autora

Naše dnešní revoluce / Tomáš Havlín, Andrea Novotná > NP č.371 > Téma čísla Po revoluci v listopadu 89 jsme už žádnou další nečekali. Dějiny přece už skončily, říkalo se. Dvacet let poté jsme svědky další mobilizace - tahle revoluce je ovšem konzervativní. Představujeme některé její projevy.   číst dále Vítejte ve válce nového typu / Jaroslav Fiala, Andrea Novotná > NP č.351 > Téma čísla „Dochází ke ztrátám na životech, takže v této fázi hry není čas na lehkovážnost," řekl veterán z Perského zálivu, americký generál Norman Schwarzkopf. Jako odborník na simulace vojenského výcviku chtěl ukázat, jak těžké je dnes odlišit virtuální realitu od skutečného boje. Kdo však dokáže ze současných konfliktů vytěsnit pach krve?   číst dále Na okraji zájmu, v centru dění? / Andrej Bakšiš, Andrea Novotná > NP č.398 > Téma čísla Bude tomu dvacet let od summitu v Riu a jeho závazků k trvalé udržitelnosti. Můžeme zavzpomínat, nebo se zeptat: Ukázala se pozornost k životnímu prostředí jako trvale udržitelná?   číst dále Domov je cesta / Zuzana Brodilová, Andrea Novotná > NP č.334 > Téma čísla Osvobodit se od pevného rytmu Z práce - Domů - Do práce. Najít znovu svobodu, kterou naši předkové ztratili v neolitu, když se usadili a rozdělili si půdu. A taky pořádat divoké parties. To všechno znamená freetekno pojaté jako život na cestě.   číst dále