NP č.356 > Pošli to dálA bude líp?Tomáš Havlín

Trojkoaliční vyjednavači usoudili, že je třeba bojovat proti přestupkovým recidivistům. Do budoucna se rozhodli aplikovat systém „Tři a dost“, který by spáchání třetího identického přestupku za sebou automaticky překvalifikoval na trestný čin. A ten by mohl být souzen například ve zrychleném procesu.

 

„Opakování přestupků už nelze dál tolerovat,“ vyjádřila v MF DNES své rozhořčení Kateřina Peake z Věcí veřejných, členka vyjednavacího týmu. Koalice líčí v prvé řadě na drobné zloděje, ale u těch se má jen začít. Do budoucna se koketuje s možností soudně trestat také znečišťování veřejného prostranství nebo sousedské schválnosti. Bouřliví řidiči mohou být naopak v klidu, u nich bude přestupek vždy jen přestupek. Koho asi mají na mysli takové Věci veřejné, když říkají „znečišťování veřejného prostranství“, není třeba čtenářům Nového Prostoru vysvětlovat. Podstatné je ovšem už to, že kruh se rozšiřuje. Pro privatizované vězeňství by to byl dobrý potenciál.

 


Tomáš Havlín autor / Tomáš Havlín VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Nová divočina / Michaela Zemková > NP č.356 > Téma čísla Není tou, jejíž volání pociťovali London či Seton a jiní zakladatelé Woodcraftu, ani Mácha v podvečer prvního máje. Není to bouřící vodopád, hluboký hvozd ani plavmo skákající laň v patách s jelenem osmnácterákem. Naopak, "nová" divočina je často cosi, co by většina lidí na první pohled ani neklasifikovala jako "přírodu".   číst dále Slunce, seno a antidepresiva / Jan Stern > NP č.356 > Fejeton Možná vás to překvapí, ale na tomto místě měl být původně zcela jiný fejeton. S názvem „Jak si Trautenberg založil stranu a málem vyhrál volby“. Byl však redakcí odmítnut jako neaktuální a málo laskavý, načež jsem byl upozorněn, že by tento fejeton měl být „vyletněný“, „prázdninový“, „dovolenkový“, „sluníčkový“ a „optimistický“. Tak začala největší akce v dějinách fejetonování.   číst dále Zločin a trest / Věra Černá > NP č.356 > Pošli to dál Psal se rok 1997 a stejně jako na jiné střední školy, přišel i k nám pověřený policista, aby odvyprávěl přednášku o nebezpečí spojeném s užíváním drog. Krom jiného jsem se tenkrát dozvěděla, že extáze se hází holkám do pití, když se nedívají. Ty se pak po mnohahodinovém „oknu“ budí zneužité ve sklepích…   číst dále Za školným bez lyží / Jaroslav Fiala > NP č.356 > Pošli to dál Zástupci nové koalice mají v jedné věci jasno: je třeba zavést školné na vysokých školách. Spory se vedou pouze o to, jak. Student se má ocitnout v pozici zákazníka, takže argument zastánců je zřejmý: co je zadarmo, toho si lidé neváží.   číst dále