NP č.329 > Pošli to dálLamentace nad očesaným kolemTomáš Havlín

Ke konci redakční schůze jsem se už trochu zasnil. Představa brzké jízdy na kole s větrem ve vlasech – průnik městem téměř jako symbolická analogie milostného aktu – vytlačila veškeré jednání o tom, co kdo udělá dopříště. Jaké ale na mě čekalo překvapení, když jsem přišel k přivázanému oři.

Jako zmrzačený válečný veterán se opíral přední vidlicí o chodník. Kolo kdosi odnesl. V odrazkách se mihla stopa studu a ponížení. Z večerní projížďky nebylo nic, nezbylo než naložit invalidu na rameno a vydat se k domovu pěšky. V mobilu tam na mě čekala zpráva od kamarádky: „Očesali mi kolo. Přišla jsem o sedlovku a světla.“ Stačila chvíle a z bicyklu uzamčeného ve vnitrodvoru zbyl další pahýl.

Cyklisté zejména v Praze si už zvykli na různá rizika. Tím největším jsou samozřejmě psychopati v automobilech, kteří vytroubí každého cyklistu, jenž se v jejich očích v jednopruhu až příliš cudně přimyká k obrubníku a brání jim v úprku za světlými zítřky. Ročně jim v Česku padne za oběť sedmdesát sedm milovníků dopravy bez motoru.

Když už ale cyklista projeví osobní statečnost tím, že se vystaví ohrožení života v městě kříženým s motoparkem, bylo by pěkné a citlivé, kdyby se současně nemusel vystavovat také ohrožení majetku. Tedy apel na všechny nenechavce: nechte naše kola na pokoji, i bez vás riskujeme dost!

 

Ilustrace: Vojta Šeda


Tomáš Havlín autor / Tomáš Havlín VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Lepší než slunečný den... / Karel Veselý > NP č.329 > Kultura | Hudba Moimir Papalescu a Tonya Graves jsou the Stylists a na albu Passion is a Fashion stvořili sebevědomou poctu taneční hudbě sedmdesátých let.   číst dále Lekce seznamování pro nepříliš pokročilé / Jan Stern > NP č.329 > Fejeton Ahoj kamarádi, Život každého z nás ovlivní nějaký klasik. V mém případě tím klasikem byl dr. Radim Uzel. Kdysi jsem si v jeho článku přečetl, že muži už to mají dobré, že už dávno pominula éra balení žen, že pánové již nejsou těmi aktivními při seznamování a že v našich časech si ženy samy vyberou a klofnou, co potřebují.   číst dále Zapomeňte na rok 1968 - S Danielem Cohn-Benditem o minulosti, evropských vyhlídkách a českých zelených / Zuzana Brodilová, Tomáš Havlín > NP č.329 > Rozhovor Během studentských bouří ve francii v roce 1968 si Daniel Cohn-Bendit vysloužil přezdívku „Rudý Danny“. Od té doby ale uplynulo moře času a dnes sedí v evropském parlamentu za zelené. Přivolává ekologickou revoluci a obává se, aby lidé v časech krize Nespadli do náruče ultrapravice.    číst dále Ordo lumen odborník / Petr Pospíšil > NP č.329 > Pošli to dál Vládě bez politického mandátu se někdy říká vláda úřednická nebo též „vláda odborníků“. Právě toto označení je dobrý marketingový tahák vzhledem ke zvuku, jaký slovo „odborník“ má. Zatímco označení „politik“ vyvolá ve velké části společnosti představu zkorumpovaného nýmanda (často právem), „odborník“ je vnímán jako někdo, kdo rozumí své věci, a proto si zaslouží důvěru. Jestli je tato důvěra zasloužená, ale často zjistíme až tehdy, pokud se daným odborníkům podíváme trochu na zoubek. číst dále