Archiv starších čísel

Dobré jídlo NP č. 532 Ročník 2019

Jiné čtení

Přátelství & párky / Martin Selner Po týdnu se vrátil zpět do stacionáře, ležel doma nemocný. Rozdává úsměvy na všechny strany. Vypadá o dost lépe než já, taky by mi prospělo pár dní si odpočinout.

Fejeton

Kávička a jiné omyly / Jan Stern Miluju statistiky. Lidé se jimi dají krásně překvapovat. Když se řekne „káva", neřkuli dokonce „kultura kávy", co si pod tím představíte? Nejspíše pařížskou kavárnu, před níž na vratkých židličkách posedávají nikam nechvátající básníci. Anebo úzkou uličku v Římě, s dvěma stolky vystrčenými na ulici, u nichž posedávají rovněž nikam nespěchající fotbalisti.

Příběh

Lovím látky / Taja Spassková Návrhářka Anna Vácová a její cesta k udržitelné módě. Začíná na ulicích korejského Soulu a končí (zatím) v Praze na Letné. Jednoduše a přirozeně / Jakub Yellen Janka Nová, výživová poradkyně, která se tomuhle titulu zuřivě brání. Alchymie, která mě rozzářila / Jana Vlková Jana Veselá je veselá šperkařka, která přivedla do Česka modelovací stříbro.

Kultura

Sexuální výchova na Netflixu / Benjamin Slavík Navzdory tomu, že se seriál Sex Education při pohledu z prvního plánu jeví jako pouhý produkt pro rychlé pobavení teenagerů, tak mu lze přiznat větší význam.

Téma čísla

Dobrou chuť / Redakce Míra jakési společenské vyspělosti, kulturní a ekonomické, ale i morální, se dá odvodit od celé řady věcí. Jedním z těch nejzajímavějších indikátorů je vztah společnosti k jídlu. A když se podíváme na náš vztah k jídlu, není to s námi za až tak úplně špatné. K jídlu nemáme vztah. Proto s ním plýtváme / Jan Štěpánek Projekt Fairdining je výsledkem diplomové práce Barbory Kebové. Jeho cílem je poskytovat restauracím, kavárnám, barům a dalším gastro provozům poradenství ohledně možností, jak zefektivňovat fungování podniku v rámci principů udržitelného rozvoje. Prostě chleba / Jan Štěpánek Maškrtnica, blogerka, pekařka a novinářka, jejíž články, fotky a recepty sledují desítky tisíc lidí. Pořádá kurzy pečení chleba, stojí v čele kultovního internetového fóra PečemPecen. Gastrocelebrita své generace. Spotřebujte do data zkázy / Barbora Kebová Do odpadu putuje celá třetina všech globálně vyprodukovaných potravin, což je množství, které by dokázalo nasytit více než dvě miliardy lidí. Okolo 8,8 milionu tun potravin je  jen v EU vyhozeno kvůli nepřesnému označování trvanlivosti. Z evropských (ale i českých) průzkumů jasně vyplývá, že spotřebitelé datům na obalech nerozumějí, s potravinami nakládají nesprávně a naprosto nezávadné potraviny tak často končí úplně zbytečně v koši. Půst redukuje na samou podstatu / Kateřina Papežová Je tu masopust! A po něm půst. Odepření si potravy je prastará praxe, která dokáže vaše tělo zresetovat a vyladit do bezchybné harmonie. Jak je to s duší?

Prodejci NP

Přeji vám, abyste už nemuseli vycházet / Dagmar Kocmánková, Jan Štěpánek Dvorní šéfkuchař britské ambasády Vojtěch Kalášek připravil pro bageterii Boulevard podzimní britské chef menu. A britská ambasáda se rozhodla výtěžek z této akce věnovat na charitu. Šek na čtyřicet tisíc nám předal britský velvyslanec v ČR pan Nick Archer. Při té příležitosti jsme měli možnost udělat s ním rozhovor o – kromě jiného – životě na ulici v Česku a Británii.

VIP Rozhovor

Samota je magnet na zážitky / Prodejce Janko Cestovatel Ladislav Zibura a prodejce Janko z I. P. Pavlova v Praze se sešli jen pár hodin před začátkem Ladislavovy cestovatelské one man show v přítmí kavárny kina Aero. Společných témat našli spoustu, od spaní venku, stopování, po adrenalin jízdy vlakem načerno. Oba v cestování našli své pojetí svobody.

DIY

5 věcí, které jsem se dozvěděl o moderní kaligrafii / Štěpán Materna Jak u psaní správně sedět a dýchat, kdy má být linka tenká a kdy má být naopak tlustá? Jak se dá psát kávou nebo vývarem z černého bezu? A k čemu je vlastně dobré umění krasomalby v době, kdy si můžeme posílat elektronické vzkazy vyvedené některým z nabídky tisíců písem? Co vás čeká, přihlásíte-li se na kurz moderní kaligrafie, zjišťoval Štěpán Materna.

Herbárium

Chmel otáčivý / Jana Vlková Humulus lupulus - Skutečná česká liána a také příbuzný konopí.
celý archiv